Open Monumentendag Bronckhorst


 

 Open Monumentendag Bronckhorst 2018

Thema: “In Europa”

 

Woensdag, 5 september: Aanvang: 20.00 uur
Officiële opening met een bijzondere lezing: “ De Rusluie” . De heer Gerrit Haakmeester vertelt boeiend aan de hand van foto’s over zijn reis in juni 1992 met paard en wagen vanuit Vriezenveen naar Sint Petersburg. Een heuse expeditie van zo’n 2.400 kilometer. Haakmester volgde de voetsporen van de Vriezenveense kooplui, de zogenaamde Rusluie, die de lange reis al in het begin van de 18e eeuw ondernamen. 
De lezing wordt gehouden in museum Smedekinck aan de Pluimersdijk 5, 7021 HW Zelhem. De zaal is vanaf 19.30 uur open. De lezing is voor een ieder gratis toegankelijk (inclusief kopje koffie of thee).

 

Zaterdag 8 en zondag 9 september, van 11.00-17.00 uur (tenzij anders vermeld).
De diverse onderdelen van het programma vinden door de hele gemeente Bronckhorst plaats. Voor de duidelijkheid en voor het maken van bezoekcombinaties hebben we het overzicht in deze brochure per cluster ingedeeld. De locaties zijn gratis toegankelijk (tenzij anders vermeld).
Bij boerderij De Goedenberg aan de Hessenweg 9, 6999 BH Hummelo is een centrale informatiepost ingericht.

 

Hengelo:

Sint Willibrorduskerk. Spalstraat 38 7255 AD Hengelo Gld.

De Sint Willibrorduskerk werd gebouwd in 1842. In deze kerk is voor kenners en liefhebbers van historisch erfgoed een aantrekkelijk programma samengesteld met onder andere exposities over de bijzondere glas-in-lood ramen en de bijzondere tegelvloer en de openstelling van het museum in de voormalige pastoorswoning.

Remigiuskerk. Kerkstraat 42 Hengelo 7255 CB Hengelo. Rijksmonument
Een mooie kans om eens binnen te kijken!

Natuurlijk kent iedereen de Remigiuskerk van de buitenkant. Maar bent u wel eens binnen geweest?

Zaterdag 8 september is het Open Monumentendag, de kerk is open voor iedereen van 10.00 tot 16.00 uur. Koffie en thee staan klaar. Toegang gratis.
Oorlog, hongersnood, feest, verdriet
Al in de tiende eeuw stond hier een houten kerkje, de voorloper van de huidige kerk. Rond 1300 werd het kerkje vergroot en in steen opnieuw opgebouwd.
In al die eeuwen daarna heeft de kerk heel veel meegemaakt. Oorlogen, hongersnoden, feesten, begrafenissen. En daarvan zijn nog heel wat sporen te vinden.

 Fresco’s in de Achterhoek
Heel bijzonder zijn de muurschilderingen. In de vijftiende eeuw geschilderd door een monnik van een klooster bij Doetinchem. Tijdens de Reformatie ging de witkwast er overheen, zoals toen gebruikelijk. In 1930 is er een gedeelte zorgvuldig blootgelegd.
Van harte welkom in een van de oudste monumenten van Bronckhorst!

Hummelo:
Boerderij  De Goedenberg. Hessenweg 9  6999 BH Hummelo.

In boerderij De Goedenberg, welke in de afgelopen jaren weer in oude luister is hersteld, is een expositie ingericht over de historie van de boerderij en de reconstructies naar de staat van de boerderij in 1915 en die van de oude schuur uit 1813

Er is een grote expositie over de boerderij met zijn verbouw geschiedenis met meer dan 500 foto’s en de geschiedenis over de Hessenwegen en een film over de nagespeelde Hessentocht op 23 juli 2010 van Breedevoort tot Aalten wordt vertoond.

Informatiepunt Open Monumenten Dag Bronckhorst.

 

Olburgen:  De heer Jan Gosselink, geeft een rondleiding door de St. Willibrorduskerk, Olburgseweg 4, 7225 NB Olburgen.  De kerk is in1869  gebouwd naar een ontwerp van de Duitse architect Friedrich Wilhelm Mengelberg en Gerard te Riele. Leidraad bij de rondleiding zal het boek zijn, dat Jan Gosselink samen met Anton Metz over de geschiedenis van de kerk heeft geschreven. Een duidelijke link met het thema van OMD 2018 ‘In Europa’: De kerk is vernoemd naar St. Willibrord, aartsbisschop en ‘apostel der Friezen’. De wegen van de missionaris zijn gegaan naar Engeland (York), Luxemburg (Echternach), Thùringen en Denemarken.

Rha:
Beltkorenmolen De Hoop, Rhabergseweg 14, 7224 NB Rha 
Molen De Hoop werd in 1856 gebouwd in opdracht van A. Reuling. De molen brandde in 1878 af en werd in 1879 vervangen door de huidige molen.
Bij deze molen een demonstratie van het midwinterhoorn maken door leden van 
“D’Olde Roop” uit Zelhem.

Steenderen: De Historische Vereniging Steenderen
 brengt in hun archief aan de Burgemeester Smitstraat 19, 7221 BH Steenderen  een expositie over de GTW en een tweetal filmvoorstellingen: Langs weg en rail in de Achterhoek en Schakels in de keten. Beide laten een stuk geschiedenis zien van de GTW, de Geldersche TramWegen. Het thema van de expositie zal zijn Vervoer met Tram, Bus en Transport dit alles gericht op het vervoer richting Duitsland (Europa). De expositie is ingericht met materiaal van Reyer van de Pol. Er zijn allerlei items aanwezig die te maken hebben met het vervoer van de GTW in de Achterhoek, dit zowel op het gebied van personen- als vrachtvervoer.
Ook het archief zelf  is tijdens de Open Monumenten Dagen open.

Vorden:
Hackforter windkorenmolen op het Hoge 66, 7251 XZ Vorden met een informatiepaneel over Europese molens.
Bildersroute: Het hele gebied van de Vordense (Baakse) Beek is tussen kasteel Vorden en en Kasteel Hackfort gerenoveerd. Dit gebied heeft van oudsher een romantische uitstraling. Dat kunnen we zien op de schilderijen van Johannes Bilders die hier 150 jaar geleden zijn mooiste werk maakte. Langs de plaatsen waar deze schilderijen zijn gemaakt is een wandeling ontwikkeld.  Een mooi natuur-historisch monument.
Informatie over de wandeling is te krijgen bij de VVV Bronckhorst, Kerkstraat 1B in Vorden.

Kasteel Hackfort Baakseweg 3-8 Vorden.
Op 8 september stelt Natuurmonumenten het voorplein en souterrain van het kasteel Hackfort open van 11:00 tot 16:00 uur. Tijdens speciale rondleidingen door het kasteel geven restaurateurs en andere experts uitleg over de verbouwing. Rondom de Keuken van Hackfort worden bezoekers getrakteerd op een dynamisch buitenprogramma, met oa wijn maken, houtbewerking, vilten, imkerij en speurtocht over het landgoed.

 

Zelhem:

Museum Smedekinck, Pluimersdijk 5, 7021 HW Zelhem

Diverse exposities over:

– Oorlog en vrede in Bronckhorst, met daarin de 80 jarige oorlog, de Franse tijd en overheersing door Napoleon en de Tweede Wereldoorlog.
– Boerderijen in Hummelo met Russische namen.
– De Hessenweg.
– Internationale meubelen en Gerrit Rietveld, architect en meubelontwerper.
Ludgerkerkje bij Smedekinck. Expositie van leistenen kruiswegstaties en een expositie over het leven en werken van Sint Ludger.
Drie Ludger fiets/autotochten:
– 
Ludgerpad van Zutphen tot aan en over de grens met Duitsland
– 
Ludgertocht per fiets of auto: van Ludgermonument bij d’n Elter aan de IJssel tot aan museum Smedekinck in Zelhem
– Ludgerfietstocht, van museum Smedekinck via onder andere het Ludgermonument Widapa in Hengelo, terug naar het museum in Zelhem.  • Delen via 

Algemene informatie

Informatiepunt
Comite OMD Bronckhorst
Doetinchemseweg, 30
7021BS Zelhem
+31314621011
email