Open Monumentendag Utrecht


Open Monumentendag 2018: In Europa

Utrecht in Europa, en Europa in Utrecht. Dat wordt het uitgangspunt voor Open Monumentendag 2018. We sluiten daarmee aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Hierbij wordt in heel Europa stilgestaan bij de gemeenschappelijke geschiedenis en het culturele erfgoed van het continent.

Wie door Utrecht loopt en goed kijkt, kan op tal van plekken zien dat de Europese geschiedenis haar sporen in de stad heeft achtergelaten. Tegelijk hebben Utrechters op hun beurt ook een steentje bijgedragen aan het Europa van vroeger en nu. Die connectie met Europa zien we in tal van Utrechtse monumenten terug. Tijdens komende Open Monumentendag staan deze monumenten centraal.
De relatie tussen Utrecht en Europa is veelzijdig: wat was de rol van Utrecht in het Romeinse Rijk? Hoe belangrijk was Utrecht in het Middeleeuwse Europa? We volgen de sporen in de stad van Europese sleutelfiguren als Karel V, paus Adrianus VI en Lodewijk Napoleon; we zien de invloed van Europese stromingen in de architectuur; maar er is ook aandacht voor de wetenschap, voor de rol van onze universiteit en de invloed van Utrechtse wetenschappers in Europa.
In het kader van de landelijke themamaand ‘Beladen Erfgoed’ zal ook aandacht worden besteed aan monumenten in relatie tot de Tweede Wereldoorlog en aan sporen van kolonialisme en slavernij in de stad.

Open Monumentendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 8 september. Ruim 70 monumenten – waaronder veel panden met ‘een Europees verhaal – zullen geopend zijn voor publiek.  • Delen via 

Algemene informatie

Plan mijn route >>

Informatiepunt
Domplein
Domplein
Utrecht
0900-1288732
email
website