Open Monumentendag Woerden


Open Monumentendag Woerden 2018: In Europa!

Van 7 t/m 9 september a.s. is het weer Open Monumentendag Woerden (OMDW). Dit jaar staat het weekend in het teken van ‘In Europa!’. Het thema sluit aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Het accent ligt op wat ons in dit deel van de wereld bindt. Hierbij is aandacht voor internationale stijlen van architectuur en onderscheidende (bouw) technieken. Ook staan we stil bij de historische context van monumenten. Het gaat dus echt om de verhalen achter de monumenten.

Het programma

 

Het programma bestaat net als vorig jaar uit drie dagen (gehele weekend). Traditiegetrouw starten we op vrijdag met de Klassendag. Ongeveer duizend kinderen uit de groepen 7/8 van de basisscholen brengen een bezoek aan diverse monumenten in de gemeente. In samenwerking met KUVO en Gilde Woerden wordt deze grote logistieke operatie geklaard.

Op vrijdagavond geeft Rob Alkemade in de theaterzaal van het Klooster het derde OMDW-college. Rob is werkzaam bij het RHC Rijnstreek en Lopikerwaard en al jarenlang onderzoeker van de geschiedenis van Woerden en omgeving. Hij staat uitgebreid stil bij de relatie tussen Woerdenaren en andere Europeanen in vroeger tijden. Vanaf het begin van onze jaartelling tot in de jaren ’50 van de vorige eeuw kwamen, gingen en bleven er Europeanen in Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld: van Romeinse soldaten tot Duitse klompenmakers, van Belgische vluchtelingen tot Noorse zeerovers en van Schotse huurlingen tot Spaanse gastarbeiders. Ze passeren allemaal de revue in een korte lezing, waarin niet alleen ervaringen van de buitenlanders, maar ook die van de inwoners van Woerden en omgeving met ‘Europa’ aan de orde komen.

Voorafgaand aan het college is om 20:30 uur de officiële opening van OMWD 2018, door Tymon de Weger (wethouder erfgoed). Het OMDW-college is gratis bij te wonen op vertoon van een toegangskaart. De kaarten zijn gratis af te halen bij de receptie van het Klooster, het Stadsmuseum en het VVV Woerden (gevestigd op Emmakade 6a).

Op zaterdag openen vanaf 10.00 uur de bekende en minder bekende monumenten hun deuren weer voor het publiek. In Harmelen zijn dit jaar 5 monumenten te bezoeken, waaronder het tuinhuis ’t Spijck in de tuin van (kasteel) Huize Harmelen en de Duiventoren. Dit jaar is de NH kerk in Zegveld te bezoeken. In en rondom de kerk worden verschillende activiteiten georganiseerd en kom je meer te weten over de ophanden zijnde restauratie van het monument. Specialisten op het gebied van restauraties van monumenten zijn in de kerk aanwezig om uitleg te geven. Het gemaal Teijlingens is geopend voor publiek. Het stoomgemaal is dankzij de inzet van vrijwilligers in goede staat en dat demonstreren ze graag. In Woerden zijn ook dit jaar tientallen monumenten te bezoeken. Je kunt de Petrustoren of de Molen beklimmen, het orgel van de Petruskerk, de Opstandingskerk of de RK Bonaventurakerk horen spelen, wandelen in de tuin van Villa Rijnoord of meevaren met de speciale OMD-vaart van het Romeinse Schip (vertrek om 11.00 uur).

 

Dit jaar zijn op zondag het Stadsmuseum, het Kasteel en de Molen te bezoeken. Unieke activiteiten zijn op deze dag de expositie in de Brediusschuur (Kievitstraat 42, op het landgoed) en de rondleiding over de cultuurhistorie van het landgoed onder begeleiding van gids Anton Nuijten. Deze rondleiding start om 14.00 uur vanaf de Brediusschuur.

Gedurende het weekend worden ook diverse activiteiten georganiseerd, waaronder het Festival van de Oude Hollandse Waterlinie. Een rondreizend festival langs alle steden van de OHWL. Kortom een vol en gevarieerd programma voor jong en oud!

Meer informatie

Op de bijgevoegde programmaposter, www.openmonumentendag.nl/woerden, onze facebookpagina of Instagram vindt u meer informatie en het hele programma.  • Delen via 

Algemene informatie

Informatiepunt
VVV Woerden
Emmakade 6 A
3441 AJ Woerden
0348-745492
email
website