Voormalig gebouw Centraal Beheer Achmea

Eind jaren zestig zocht de Amsterdamse verzekeringsmaatschappij Centraal Beheer een locatie voor haar nieuw te bouwen kantoorpand. In overleg met de werknemers werd voor Apeldoorn gekozen vanwege de mooie woonomgeving en de ruime huisvestingsmogelijkheden. In het programma van eisen stond dat de medewerkers zich thuis moeten voelen, zonder het gevoel te hebben in een massaal gebouw te werken.
De jonge architect Herman Hertzberger ontwierp een gebouw bestaande uit 56 geschakelde kubussen van negen bij negen meter. In elk element bevonden zich per verdieping drie tot twaalf werkplekken die als informele kantooreilanden waren ingericht en die werden afgewisseld met koffiecorners en vides. Een revolutionair ontwerp, niet alleen door de buitenkant maar ook door de open structuur aan de binnenkant. Voor de bouw werd gebruikgemaakt van ruw beton en grijze blokken en op de hoogste verdiepingen bevonden zich verschillende dakterrassen.
Wijlen prins Claus verrichtte in 1972 de officiële opening van dit gebouw dat bij Apeldoorners al snel de naam ‘de Apenrots’ kreeg.
Dit bijzondere pand staat samen met twaalf andere Nederlandse gebouwen op een lijst van duizend beste architectuurontwerpen in de wereld. Sinds 2008 staat het ook op de gemeentelijke monumentenlijst als icoon uit de naoorlogse bouwkunst. Nadat Centraal Beheer Achmea naar het bedrijvengebied Malkenschoten verhuisde, is ingezet op herontwikkeling met ruimte voor wonen, werken en verblijven.
Op de eerste verdieping in CODA Centrale Bibliotheek in het paviljoen ‘Bedrijvigheid in Apeldoorn’ kunt u verschillende reclamespots van Centraal Beheer bekijken.

TypeKantoorgebouw
Oorspronkelijke functieKantoorgebouw
Huidige functieKantoorgebouw

Algemene informatie

Plan mijn route >>

Adres
P.W. Alexanderlaan 651
7311NB Apeldoorn
website

Openingstijden
10.00 - 17.00 uur