Stationsgebouw en Tobruk bunker en voormalig Luchthavencomplex Ypenburg

Het voormalige stationsgebouw van het vliegveld Ypenburg is gedeeltelijk te bezichtigen. Het complex is gebouwd in 1936 naar ontwerp van het architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt. Het oorspronkelijk als portierswoning gebouwde woonhuis is ontworpen in nieuw-zakelijke trant door M. Zwanenburg.
De bakstenen gebouwen van het complex zijn wit gesausd en voorzien van stalen kozijnen en buitendeuren. Deze kleurstelling sluit niet alleen aan bij de voorkeur voor abstractie van het Nieuwe Bouwen, maar heeft ook een grote functionele betekenis voor de goede zichtbaarheid vanuit de verte. Het complex is het meest gave voorbeeld van een vliegveld van voor de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Bovendien heeft het complex een geschiedkundige waarde vanwege de Slag om Ypenburg in 1940 en de voedseldroppings in 1945.

Het gebouw is aan de buitenzijde volledig gerestaureerd en in de oorspronkelijke staat terug gebracht zoals het in 1936 is opgeleverd.

*Er worden rondleidingen verzorgd door de Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg. Individueel rondlopen is niet mogelijk.

*niet toegankelijk voor mindervaliden

 

TypeIndustrieel erfgoed
SubtypeStation
Oorspronkelijke functieStationsgebouw en verkeerstoren van het vliegveld Ypenburg
Huidige functieKantoor
ArchitectBrinkman en Van der Vlught
Bouwperiode1936
  • Delen via 

Algemene informatie

Plan mijn route >>

Adres
ILSY-plantsoen 1-2
2497GA Den Haag
website

Openingstijden
zondag 9 sep 10:00 - 17:00 uur