Fort Dirksz. Admiraal

Het fort dateert uit 1812-13 en werd in de Duitse tijd omgebouwd tot luchtdoelbatterij.

FL245 ‘Maschinenzentrale für Flak’

Om het geschut van stroom te voorzien werd er speciale bunker gebouwd van het type FL245. De bunker had een lengte van ongeveer 14 bij 14 meter. In de bunker bevond zich de machinekamer van de batterij. Een van de kamers was ingericht voor het opslaan brandstof en koelwater. De bunker had ook zijn eigen schakelstation. Na de oorlog is de bunker nog een tijd lang hergebruikt door de landmacht die er een telefooncentrale in heeft gebouwd.

Fl244 ‘Leistand’

Deze Leitstand maakt deel uit van Fort Dirks Admiraal. Vanuit hier werd er leiding gegeven aan de luchtafweer. Alle binnengekomen meldingen over vijandelijke vliegtuigen werden vanuit deze bunker verwerkt en doorgegeven aan de bediening van het geschut. De bunker had ook twee open observatieposten en een meetpost.

M151 ‘Bereitschaftsraum’

Deze bunker bood in de 2e wereldoorlog plaats aan 28 manschappen: 1 Officier, 2 Onderofficieren en 24 soldaten, verdeeld over 4 kamers. De kamers verschillen nogal. De soldaten zaten met z’n twaalven op een kamer terwijl een officier een kamer voor zichzelf had. De rondleiders vertellen u graag over de geschiedenis van de bunker en het restauratiewerk van de afgelopen jaren.

TypeVerdedigingswerk
SubtypeFort
StatusRijksmonument
  • Delen via 

Algemene informatie

Plan mijn route >>

Adres
Nieuweweg 1
1784PG Den Helder

Openingstijden
zaterdag 8 sep 10:00 - 17:00 uur
zondag 9 sep 10:00 - 17:00 uur