Wantijpark

Dit echte stadspark is in 1937 ontworpen en aangelegd door de tuinarchitect D.F. Tersteeg, in het kader van de werkverschaffing. Het monumentale hek bij de hoofdingang is ontworpen door de Dordtse glazenier Wim Korteweg. Daarvoor bestond dit terrein uit grienden, moerassen en wilgen. Het diende ook als oefenterrein voor militairen, die hier schietoefeningen hielden. De resten van de oefenmuur zijn nog te zien. Tijdens de watersnoodramp van 1953 is het park als gevolg van een dijkdoorbraak ondergelopen. Maar zowel het park als de vijvers zijn voorbeeldig hersteld. Er zijn schitterende oude bomen en de natuurvariatie is enorm. Er staan mooie moerascipressen, de grootbladige populier en de amberboom met zijn bijzonder mooie herfstverkleuring. Ook staan er gedenkbomen, onder andere een zuilvormige eik en een moeraseik, die geplant is als herinnering aan de IVN-natuurgids Ton Olthof, die dit park op zijn duimpje kende. Door de grote rijkdom aan vogels is het park vaste prik in het programma van de vogelcursussen.

In 2011 is het park heringericht. Het is mooier en veiliger geworden. Een aantal bomen is gekapt om de onderbeplanting meer ruimte te geven. Ook is de zichtas uit het ontwerp van Tersteeg hersteld, wat een mooie doorkijk geeft op de dierenwei. (bron: IVN)

Open Monumentendagen 2018:

Op zondagmiddag is er een rondleiding door het park om 13.30 uur. Aanmelden is niet verplicht. Tijdens deze tour is er aandacht voor de zichtlijnen van het park, de voorzijde, het wantijplantsoen en de schietmuur.

TypeMonumentaal groen
SubtypePark
StatusGemeentelijk monument
Oorspronkelijke functiePark
Huidige functiePark
ArchitectD.F. Tersteeg
Bouwperiode1937
  • Delen via 

Algemene informatie

Plan mijn route >>

Adres
Baden Powell-laan
Dordrecht
website

Openingstijden
zaterdag 8 sep 10:00 - 17:00 uur
zondag 9 sep 10:00 - 17:00 uur

Bijzonderheden
Rondleidingen