Gemeenlandshuis van Rijnland

21. Gemeenlandshuis v Rijnland_Grote zaal 2_Foto Hoogheemraadschap van Rijnland.jpg
21. Gemeenlandshuis v Rijnland_Grote zaal 2_Foto Hoogheemraadschap van Rijnland.jpg

In het gemeenlandshuis zetelde ruim vier eeuwen (1578-1999) het hoogheemraadschap van Rijnland, een waterschap dat wortelt in de dertiende eeuw. Rijnlands bestuurders waren doorgaans mensen met macht, rijkdom en aanzien. Dat is nog steeds af te lezen aan de fraaie gevel en de rijke interieurs.
In het waterrijke Holland droeg het hoogheemraadschap van Rijnland zorg voor waterkering en waterlozing in het gebied tussen Amsterdam en Den Haag. In de twintigste eeuw kwam hier de zorg voor de waterkwaliteit bij.
Toen het bestuur het middeleeuwse pand aan de Breestraat in 1578 aankocht, verkeerde het in slechte staat. Er volgde een ingrijpende verbouwing om het geschikt te maken als woning voor de dijkgraaf en als vergader- en logeerhuis. Er kwam een nieuwe gevel in Hollandse renaissancestijl. Maar liefst dertien vuurplaatsen gingen de vertrekken verwarmen.
Wie het pand betreedt, ziet als eerste de eikenhouten trap, een ontwerp van Pieter Post. Deze voert naar de ook door hem ontworpen grote zaal, een ruimte met een prachtige plafondschildering, achttiende-eeuws goudleerbehang en een zeventiende-eeuwse schouw.
Eind 1999 betrok het waterschap een modern kantoor in het Leidse Bio Science Park. Het gemeenlandshuis werd ondergebracht in een stichting. Op internet staat een virtuele rondleiding door het gemeenlandshuis. Ga hiervoor naar www.gemeenlandshuisleiden.nl.

Wist u dat
… Pieter van der Does, de eerste dijkgraaf die dit pand bewoonde, ook militair was? Als vice-admiraal leidde hij in 1599 een Hollandse vloot naar Gran Canaria. De verovering mislukte, en de gehavende vloot vluchtte naar het eiland Sao Tomé, waar Van der Does overleed. Zijn weduwe bleef het gemeenlandshuis bewonen en trad tot 1610 op als châtelaine, huismeesteres

TypeOpenbaar gebouw
SubtypeWaterschapshuis
StatusRijksmonument
Oorspronkelijke functieZetel Hoogheemraadschap van Rijnland
Huidige functieRepresentatie en kantoorruimte aantal instellingen

Algemene informatie

Plan mijn route >>

Gemeente: Leiden

Adres
Breestraat 59
2311CJ Leiden
website

Openingstijden
10.00 - 17.00 uur