Mariagrot Lourdes

Het Groot-Seminarie werd in 1856-57 gebouwd in opdracht van mgr. Johannes Zwijsen naar een ontwerp van H. J. van den Brink.
H. J. van Tulder ontwierp de kapel. De katholieken noemden het seminarie “Rijsenburg”, hoewel het op grondgebied van Driebergen stond.
In 1931 werden de dorpen samengevoegd. In 1968 werd het grootseminarie opgeheven; een gevolg van zowel de afnemende ‘roepingen’ als ook een zich doorzettende andere benadering van het priesterschap. Het reusachtige gebouw en het uitgestrekte terrein werden in 1971 eigendom van de gemeente. De sloop van het oude gebouw begon in maart 1984 en in februari 1987 werden de eerste appartementen betrokken. Het Seminariebos omvat nog 19de-eeuwse elementen, waaronder bossages waartussen slingerpaden zijn aangelegd en restanten van de tuinmuur en een Mariagrot. De Mariagrot bestaat uit een bouwlaag op een halfronde plattegrond en is opgetrokken in donkerrode baksteen in wildverband, dat de wanden een rotsachtig voorkomen geeft. De grot heeft een boogvormige opening, die gericht is op het zuidoosten.
De grot staat op een verhoging in het parkbos en is aan de voorzijde via twee gemetselde treden te bereiken. Het bouwwerk was oorspronkelijk begroeid met vegetatie om een natuurlijk beeld op te roepen. Aan de binnenzijde van de grot bevond zich van origine een beeld van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes.

De grot is een paar jaar geleden gerestaureerd en  ‘Maria’ is teruggekeerd !  Er worden vele kaarsjes hier gebrand en het is heerlijk hier even in ‘stilte’ te vertoeven.

U kunt hier altijd terecht, de grot bevindt zich achter het grote witte appartementengebouw ‘Park Seminarie’ in het bos. Er staan wegwijzers.

TypeMonumentaal groen
SubtypeGrot
  • Delen via 

Algemene informatie

Plan mijn route >>

Adres
Achter Park Seminarie in Seminariebos.
3971 SH Driebergen-Rijsenburg

Openingstijden
zaterdag 8 sep 10:00 - 17:00 uur
zondag 9 sep 10:00 - 17:00 uur