NNTTM Zuidbroek

De stichting NNTTM (Noord-Nederlands Trein & Tram Museum) verwierf rond 2000 het station Zuidbroek. Het doel van de aanschaf was het station zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat (1868) terug te brengen. Het ontwerp van het stationsgebouw uit 1865 is van het type “Hoogezand” van de standaardstations van de Staatsspoorwegen.
Zuidbroek is het enige nog overgebleven gebouw van dit type. Het gebouw is twee keer verbouwd. De eerste keer was ca. 1910. Bij de tweede verbouwing, in 1958, is het gebouw drastisch verkleind: de beide zijvleugels en de bovenverdieping werden afgebroken. Tussen 2008 en 2011 werden deze delen herbouwd.

Na de buitengebruikstelling door de Nederlandse Spoorwegen werd in augustus 2002 begonnen met het opknappen van het stationsgebouw, waarbij het dak als eerste onder handen werd genomen.
Het NNTTM is eigenaar van het geheel herstelde monumentale Waterstaatstation 3e klasse uit 1865. Het station werd eind 2014 geopend door Staatssecretaris Wilma Mansveld. Foto’s, attributen en verhalen roepen in de monumentale ruimten van het gebouw een sfeer op van ontdekken en bewonderen.

Op een moderne manier wordt de geschiedenis digitaal toegankelijk gemaakt. Maar daarnaast is de unieke ligging van het nieuwe museum nog steeds de echte poort naar de wereld, omdat de reis letterlijk kan beginnen op het perron. De modelspoorliefhebber zal het die dagen aan niets ontbreken. De grote expositiezalen van het nieuwe spoorwegmuseum zijn dan gevuld met alles wat te maken heeft met modeltreinen. Diverse spoorbanen, gedetailleerde modellen, computergestuurde emplacementen en modules laten de harten van menig bezoeker sneller kloppen.

TypeIndustrieel erfgoed
SubtypeStation
  • Delen via 

Algemene informatie

Plan mijn route >>

Adres
Stationstraat 5
9636BA Zuidbroek
website

Openingstijden
10.00 - 17.00 uur