NNTTM Zuidbroek

De stichting NNTTM (Noord-Nederlands Trein & Tram Museum) verwierf rond 2000 het station Zuidbroek. Het doel van de aanschaf was het station zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat (1868) terug te brengen. Het ontwerp van het stationsgebouw uit 1865 is van het type ‘Hoogezand’ van de standaardstations van de Staatsspoorwegen.

Zuidbroek is het enige nog overgebleven gebouw van dit type. Het gebouw is twee keer verbouwd. De eerste keer was ca. 1910. Bij de tweede verbouwing, in 1958, is het gebouw drastisch verkleind: de beide zijvleugels en de bovenverdieping werden afgebroken. Tussen 2008 en 2011 werden deze delen herbouwd.

Na de buitengebruikstelling door de Nederlandse Spoorwegen werd in augustus 2002 begonnen met het opknappen van het stationsgebouw, waarbij het dak als eerste onder handen werd genomen.
Het NNTTM is eigenaar van het geheel herstelde monumentale Waterstaatstation 3e klasse uit 1865. Het station werd eind 2014 geopend door Staatssecretaris Wilma Mansveld. Foto’s, attributen en verhalen roepen in de monumentale ruimten van het gebouw een sfeer op van ontdekken en bewonderen.
Op een moderne manier wordt de geschiedenis digitaal toegankelijk gemaakt. Maar daarnaast is de unieke ligging van het nieuwe museum nog steeds de echte poort naar Europa en de rest van de wereld, omdat de reis letterlijk kan beginnen op het perron.

Ook de grote modelspoorbaan van de Model Rail Groep Veendam is geopend.

Naast de vaste expositie is er ook een wisselexpositie te zien over 150 jaar Groningen – Nieuweschans nog te zien.

Speciaal voor het thema ‘In Europa’ is er een mini-expositie samengesteld op de entresol met foto’s van alle treinstations in de hoofdsteden van Oost- en West Europa. Daar is een beschrijving van architectuur en historie en de vlag van het land aan toegevoegd.

Activiteiten
Expositie van alle treinstations in de hoofdsteden van Oost en West Europa met
de landsvlag en beschrijving van architectuur en historie
Expositie 150 jaar Groningen – Nieuweschans
Vaste tentoonstelling treinen

TypeIndustrieel erfgoed
SubtypeStation
  • Delen via 

Algemene informatie

Plan mijn route >>

Adres
Stationsstraat 5
9636BA Zuidbroek
website

Openingstijden
zaterdag 8 sep 10:00 - 17:00 uur
zondag 9 sep 10:00 - 17:00 uur