Vuurtoren Paard van Marken

Vuurtoren Het Paard van Marken, Bron: Rijkswaterstaat
Vuurtoren Het Paard van Marken, Bron: Rijkswaterstaat

De vuurtoren van Marken op de oostpunt van het eiland is een markant wit bouwwerk en staat bekend als het Paard van Marken. De toren werd in 1839 gebouwd op het fundament van een vierkante vuurbaak. De ingemetselde steen, met daarop wapens, dolfijnen en het jaartal 1700, is hiervan een overblijfsel.De plek aan het IJsselmeer maakt de vuurtoren kwetsbaar. In 1971 is de toren door kruiend ijs zelfs enkele centimeters verplaatst. De vuurtoren heeft een nog werkende Bronsmotor, misthoorn en mistbel zodat de schepen ook bij mist veilig van A naar B kunnen varen.

De locatie van het Paard van Marken, op een landtong van het schiereiland Marken, geeft een uniek uitzicht over het IJsselmeer. Tijdens Open Monumentendag wordt de vuurtoren opengesteld voor kleine groepen. De bewoners van het huis demonstreren de Bronsmotor en laten die middag de misthoorn loeien.

Let op: De vuurtoren is alleen per fiets (circa 10 min) of lopend (circa 25 min) te bereiken. De minimum leeftijd voor de bezichtiging is 12 jaar. Honden zijn niet toegestaan.

Alle Rijkswaterstaat openstellingen en activiteiten vindt u in de brochure ‘Iconen en symbolen van Rijkswaterstaat’.

TypeIndustrieel erfgoed
SubtypeVuurtoren
StatusRijksmonument
Oorspronkelijke functieVuurtoren
Huidige functieVuurtoren
Bouwperiode1839
  • Delen via 

Algemene informatie

Plan mijn route >>

Adres
Oosterpad 1
1156 DM Marken
website

Openingstijden
10.00 - 17.00 uur