Monument

Museum Het Voorhuis in Boerderij Gijbeland

Gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk.

Adres

Koekoekspad 1, Bleskensgraaf

Praktische informatie

10 -11 uur opstellen oldtimers, vertrek oldtimers vanaf 1 uur
van 10 uur: brocantemarkt

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De boerderij

Deze Alblasserwaardse herenboerderij  is in 2005 afgebroken in Gijbeland en vervolgens op de huidige locatie in Bleskensgraaf herbouwd.  Het voorhuis dateert oorspronkelijk uit de 17de eeuw en er zijn veel originele houtconstructies aanwezig.. Sommige delen, zoals de haard kunnen ouder zijn, gezien de middeleeuwse nissen in de brandmuur die bij de sloop gevonden zijn.

Het Voorhuis is als museum in gebruik door de Historische Vereniging Binnenwaard. Om de boerderij is een streekeigen boerenerf aangelegd.
U maakt kennis met de cultuurhistorie van de streek, o.a. opkamer, kelders. Eén kamer is gericht met meubilair en werk van de streekschrijver J.W.Ooms.

3 tot 4  maal per jaar wordt een nieuwe expositie ingericht met materiaal uit het depot of van derden.

Interieur

Een stukje van de 17-eeuwse schouwlijst in de vitrine is de stille getuige van de rijkdom van de toenmalige eigenaar. Een heel bijzonder, uniek stuk werk van een zeer vakbekwame timmerman. Het gaat om de rijk geprofileerde eiken lijst, ingelegd met zeer dun ebbenhout en met houtsnijwerk. Het fragment van de lijst diende als basis voor de reconstructie, ook gemaakt van eiken- en ebben en houtsnijwerk.

Het erf

Op het erf is aan de westkant van Het Voorhuis is een rijtuigenschuurtje nagebouwd.
Een welgestelde boer kon zich  naast een boerenwagen ook een rijtuig veroorloven. Om dit gerij netjes te kunnen stallen, werden dergelijk kleine schuurtjes gebouwd. Soms hing in de nok ook nog de arrenslee voor winters gebruik.

Kuiperij

In 2015 is de complete elektrische  kuiperij van een lokale kuiper  aan de historische vereniging geschonken. In 1951 overleed de de kuiper, de machines zijn echter al die jaren, vrijwel ongebruikt,  in de werkplaats blijven staan. Om deze schenking een goed te kunnen opstellen is aan de oostkant van de boerderij een schuur  gebouwd voor ambachten, die ondersteunend waren aan het boerenbedrijf. De leren aandrijfbanden zijn hersteld en de ene elektromotor die alles is beweging bracht, is gereviseerd en alles draait als vanouds.

Tijdens elke openstelling van het museum wordt dit industriële erfgoed, dat grotendeels stamt uit de jaren twintig van de vorige eeuw, gedemonstreerd.

Extra deze dag: vertrek Oldtimertocht. brocantemarkt, maandvlechten, houtdraaien

zie ook www.museumhetvoorhuis.nl

Deel dit monument

Adres

Koekoekspad 1, Bleskensgraaf

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Praktische informatie

10 -11 uur opstellen oldtimers, vertrek oldtimers vanaf 1 uur
van 10 uur: brocantemarkt

Achtergrondinformatie

Type monument:
Boerderij
Oorspronkelijke functie:
Boerderij
Bouwperiode:
begin 17de eeuw
Huidige functie:
Multifunctioneel gebouw met Historisch Museum Het Voorhuis, kindercentrum, peuterspeelzaal en diverse verenigingen.
bekijk alle monumenten in
Bleskensgraaf