Monument

Sint-Nicolaaskerk

Adres

Utrechtsestraatweg 8A, Nieuwegein

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De Sint-Nicolaaskerk is een rooms-katholieke parochiekerk in Jutphaas. De kerk is gewijd aan de heilige Nicolaas van Myra. Het kerkgebouw aan de Utrechtsestraatweg werd in 1875 ingewijd door aartsbischop Andreas Schaepman. Het verving een ouder kerkgebouw aan het Overeind. Het gebouw en de geloofsgemeenschap maken samen met acht omliggende kerken deel uit van de Parochie van de Heilige Drie-eenheid.

Typerend voor de Sint-Nicolaaskerk is de driebeukige kruisbasiliek in de voor Tepe karakteristieke baksteengotiek. Dit was belangrijk vroeg werk van de bouwmeester Alfred Tepe, geheel ontworpen en ingericht volgens de inzichten van het St. Bernulphusgilde en als zodanig gaaf bewaard. De steunbeerloze toren van drie verdiepingen is aan de zuidzijde begeleid door een veelhoekige traptoren en bekroond door een ingesnoerde naaldspits. Inrichting door F. W. Mengelberg, Geuer, Schenk, Brom en de andere leden van het Bernulphusgilde. De Sint-Nicolaaskerk bevat een orgel uit 1879, gemaakt door orgelbouwer Michaël Maarschalkerweerd. Het orgelfront is laatgotisch en afkomstig uit de Nieuwezijds Kapel te Amsterdam.

In de Kruisingtoren hangt een klok van de Duitse klokkensmederij Petit und Gebr. Edelbrock met een diameter van 34,1 cm. Ook bevat de kerk een mechanisch torenuurwerk dat in 1888 werd vervaardigd door Fa. A. Vos en Zonen te Nunen en elektrisch werd opgewonden. Vlakbij de kerk ligt een door twee eenheden processiegangen omgeven kerkhof met in het midden een dodenlantaarn.

 

Het programma:

Op zaterdag 9 september stelt de Nicolaaskerk aan de Utrechtsestraatweg (ingang is van Heukelumstraat) tussen 10:00 en 17:00 uur iedereen in de gelegenheid haar “spirituele schatkamer van de mensheid” te bezoeken. Rondleiders laten u een aantal prachtige kunstwerken zien en vertellen daar ook in spirituele zin over.

Voor volwassenen, kinderen, wel of niet gelovige medestadsbewoners is veel te doen en te ontdekken. Van een speurtocht voor kinderen, rondleiding in en “op” de kerk, zelf een keertje met de hand  klokken luiden tot een mooie tentoonstelling van beeldend kunstenaar en stadsgenoot Sjoerd Visser.

De kunstuitingen van Sjoerd Visser ontstaan vanuit het motto: “Voorbij het zichtbare stijgt het zien en komt ogen tekort”. Een motto wat ook van toepassing is voor de kerk.

Het 15de -eeuwse Van Maarschalkerweerd orgel zal die dag regelmatig worden bespeeld door Irene Visser.

Deel dit monument

Adres

Utrechtsestraatweg 8A, Nieuwegein

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
RK Kerk
Architect:
Alfred Tepe
Bouwperiode:
1874-1875
Huidige functie:
RK kerk en toegangshek pastorie
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Nieuwegein