Monument

Hallenhuisboerderij in Ten Arlo, Narline

Op Open Monumentendag kunt u om 11.30 uur een rondleiding volgen in de tot restaurant verbouwde boerderij van het Hallenhuistype. Let Op hiervoor dient u zicht wel aan te melden via: https://www.narline.nl/open-monumentendag/

Adres

Hoogeveenseweg 17, Zuidwolde

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Deze boerderij aan de Hoogeveenseweg 17 in Zuidwolde komt oorspronkelijk uit de 18e eeuw. Het hoort bij het beschermd dorpsgezicht Ten Arlo.

De boerderij is in traditioneel ambachtelijke stijl gebouwd en is van het hallenhuistype. Dit type boerderij zie je veel in midden- en oost Nederland. Kenmerkend is de middenlangsdeel. Dit betekent dat de deel (dat is de werkruimte in de boerderij) in de lengterichting van de boerderij ligt. De boerderij in Zuidwolde heeft een dwarsgeplaatst voorhuis.

Aan de rechterkant van de deel zat een dikke muur. Tijdens het slopen hiervan in 2019 kwamen hier mooie gebinten tevoorschijn die je nu nog kunt zien. Ook is er een nieuwe glazen entree voor het restaurant Narline gekomen. Door het gebruik van glas blijft de oorspronkelijke buitenmuur goed te zien.

Aan de binnenzijde zijn het trappetje naar de wijnkelder en de muur in het kantoor nog authentiek.

De schuren op het erf zijn gebouwd in dezelfde stijl als de boerderij en komen uit het einde van de 18e eeuw. De bijschuur heeft een schilddak en is net als de boerderij met riet gedekt en heeft een gevlochten nok met kuif.

In 2019 zijn alle gebouwen op het erf gerenoveerd. Hierdoor zijn op plekken de oorspronkelijke gebinten weer te zien. Vooral de bijschuur heeft een metamorfose ondergaan; deze werd gebruikt voor opslag en is nu zo gerestaureerd dat deze te gebruiken is voor gasten.

Op het erf vind je ook nog authentieke elementen, zoals de keibestrating rondom de boerderij, oude eiken, leilinden voor het woonhuis en een haag langs de Hoogeveenseweg.

Deel dit monument

Adres

Hoogeveenseweg 17, Zuidwolde

Achtergrondinformatie

Type monument:
Boerderij
Oorspronkelijke functie:
Boerderij
Bouwperiode:
18e eeuw
Huidige functie:
horecacomplex Narline
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Zuidwolde