Activiteit

Historische filmbeelden, proeverij en presentatie Waterlands Archief in het filmhuis

Za

Adres

Kerkstraat 11, Purmerend

Tijd(en)

za 14 sep. 10:00 tot 17.00 uur

Het Filmhuis draait de gehele dag korte films over de oude Koemarkt, bevrijdingsfeesten en optochten in Purmerend.  Het is een doorlopende filmvoorstelling van 20 minuten in de filmzaal van het Filmhuis. De films komen uit het archief van de Vereniging Historisch Purmerend. Ber de Lange, amateur historicus, is aanwezig en geeft graag een toelichting bij de filmbeelden.

In de ontvangstruimte van het filmhuis is een presentatie ingericht door het Waterlands Archief. Documenten uit het archief tonen de rijke geschiedenis van ’t Stamhuis en de katholieke verenigingen. In ’t Stamhuis is katholiek gedanst, gegymd en toneel gespeeld. Een plek van plezier.

Benieuwd naar de smaak van kinawijn? De Purmerendse firma Weduwe Oud heeft in de vorige eeuw kinawijn onder eigen naam op de markt gebracht. Kina is de gemalen bast van de kinaboom. De stof kinine komt uit die bast. Bij het weken van de kina in de wijn ontstond een drank met een bittere smaak. Kinawijn zou  eetlustopwekkend, koortswerend en rustgevend zijn. Kinawijn was in slijterijen en apotheken te koop. De kinawijn van Weduwe Oud wordt niet meer verkocht, maar kinawijn wordt nog steeds door (andere) bedrijven gemaakt en verkocht. Proef de kinawijn tijdens de Open Monumentendag en beleef de smaak van weleer!

Deel deze activiteit

Adres

Kerkstraat 11, Purmerend

Tijd(en)

za 14 sep. 10:00 tot 17.00 uur

Monument bij deze activiteit

bekijk alle activiteiten in
Purmerend
Instagram
Hashtag #