Fotograaf: Jur Kuipers
 
Activiteit

Activiteiten programma historische kerk en toren

Za

Adres

Torenstraat 2, Scheemda

Tijd(en)

za 9 sep. 10:00

Op 9 september 2023 is de jaarlijkse Open Monumentendag. Ook dit jaar wordt vanuit een klein comité (3 leden) een gevarieerd programma samengesteld. Het doel is om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de kerk + toren en de historie hiervan. De verwachting is dat door het gevarieerde programma een bezoek aan ‘onze’ Open dag voor een breed publiek interessant zal zijn.

Aansluitend op het jaarthema “Levend erfgoed” hebben wij diverse sprekers, kunstenaars en muzikanten geprogrammeerd. Hun unieke ambachten behoren tot het levend (Nederlands) erfgoed en door hun optreden worden hopelijk de bezoekers geïnspireerd waarmee de ambachten in stand worden gehouden.

Het programma bestaat uit meerdere delen:

  1. een doorlopend programma gedurende de gehele dag
  2. mogelijkheid tot het bespelen van het orgel
  3. een programma waarin op vaste tijden sprekers, artiesten en kunstenaars hun ambacht zullen beoefenen

Naast dit programma is er de hele dag de mogelijkheid tot het nuttigen van een kop koffie of thee en een versnapering.

Doorlopend programma:

  • “Ontdek de graven in en rond de Scheemder kerk”. Aan de hand van een plattegrond en beschrijvingen van de graven kunnen bezoekers ontdekken wie er rond de kerk liggen begraven. Wellicht ontdekt men het graf van een verre voorouder in Scheemda!
  • Onder in de toren wordt over de gehele dag verspreid een programma verzorgt door kunstenaar Ton de Jong. Ton zal onder andere een kleine expositie van kunstwerken inrichten en vertellen over het mythische Craycin. Daarnaast zal Ton eigen muziekstukken ten gehore brengen, waarin (heftige) gitaarsolo’s zullen galmen door de historische toren.
  • Rondleiding door de historische kerk met verhalen over de historie van de kerk, het monumentale orgel, het voormalige orgel dat nu in bezit is van het Rijksmuseum, waar wordt de kerk nu voor gebruikt, etc.
  • Rondleiding door de toren met verhalen over de historie van de toren, de aanwezige klokken en de mogelijkheid om tot in het puntje van de toren te klimmen met een fantastisch uitzicht over het centrum van Scheemda

Bespelen van het orgel

Voor geoefende orgelspelers is er de unieke mogelijkheid om het orgel in de Scheemder kerk te bespelen. Hiervoor is de mogelijkheid tussen 11.00u en 13.00u. Om dit enigszins gestructureerd te laten verlopen vragen we geïnteresseerden om zich hiervoor aan te melden bij Gerard Bosklopper via [email protected]

Programma van sprekers, muzikanten en kunstenaars:

10.00u opening

11.00u – 13.00u mogelijkheid tot het bespelen van het orgel

13.00u dichteres leest voor uit eigen werk (onder voorbehoud)

14.00u spreker: dhr. Otto S. Knottnerus over de lokale en regionale geschiedenis

15.00u bespelen van de vleugel door dhr. Jan Sobel (met werken van o.a. Bach, Chopin en Satie)

16.00u spreker: dhr. Bé Buining over lokale en regionale geschiedenis

 

Deel deze activiteit

Adres

Torenstraat 2, Scheemda

Tijd(en)

za 9 sep. 10:00

Monument bij deze activiteit

bekijk alle activiteiten in
Scheemda