Activiteit

Bezoek het Zilvermuseum

Programma
Za
Zo

Adres

Kazerneplein 4, Schoonhoven

Tijd(en)

za 9 sep. 11.00-17.00 uur
zo 10 sep. 11.00-17.00 uur

Tijdens Open Monumenten Dag kun je de hele benedenverdieping gratis bezoeken en is er een leuke gratis flyer met informatie over ons monumentale pand met geschiedenis van 1400 tot heden.

Thema
Dit jaar is het thema immaterieel erfgoed, wat uitstekend aansluit bij de functie die wij als Zilvermuseum in Schoonhoven vervullen; namelijk het behouden, vastleggen en doorgeven van de kennis op gebied van zilversmeden. Dat kan ervaren worden in de smederij die dag gratis toegankelijk is, iedereen kan zien hoe de smid werkt. Ook zijn de Meesterstukken van de eindexamenstudenten van de Vakschool Schoonhoven te zien. De Vakschool drukt al meer dan 125 jaar een stempel op de historie en cultuur van Schoonhoven. Denk aan de burgemeestersketen van Schoonhoven die te zien is op de eerste etage en ontworpen is in 1914 door directeur Tepe van de Teekenschool, de latere Vakschool voor edelsmeden in Schoonhoven. Docent Hoogendijk werkte de vorm uit met enkele leerlingen. De schakels werden voorzien van parels en edelstenen. De aanbieding op zaterdag 14 november 1914 aan burgemeester Van Sloten had plaats op het stadhuis na de opening van de spoorlijn Schoonhoven-Gouda.

Boven in het museum zijn ook de oude ramen van de Schoonhovens Hooijkaasfabriek te zien, zij stonden bekend om de productie van de bekende Douwe Egberts theelepels. Achterin op de tweede etage kunnen bezoekers een oude werkplaats, technieken en gereedschappen bekijken. Ook ziet de bezoeker werk in het museum van hedendaagse talenten die een belangrijke verbinding hebben met Schoonhoven via het Gilde St. Eloy voor Goud & Zilversmeden, de Vakschool of als zilversmid/kunstenaar. Zo is er werk te bewonderen van o.a. Jan Matthesius & Pauline Barendse, Jan van Nouhuys en Paul de Vries.

Bij de balie kunnen bezoekers een speciaal boekje met stadwandeling kopen, waarbij zij ontdekken hoe je oude zilversmidswerkplaatsen kan ontdekken, waar voormalige fabrieken gevestigd waren en nog wat leuke weetjes en feitjes opdoen over de Zilverstad. Voor gezinnen is er ook een extra boekje bij verkrijgbaar met opdrachten voor kinderen. https://zilvermuseum.com/bezoek/familiewandeling/

Deel deze activiteit

Adres

Kazerneplein 4, Schoonhoven

Tijd(en)

za 9 sep. 11.00-17.00 uur
zo 10 sep. 11.00-17.00 uur

Monument bij deze activiteit

bekijk alle activiteiten in
Schoonhoven