Activiteit

Bezoek kerk en beklimming van de toren

Programma
Za
De toren is alleen te bezoeken met de trap en daardoor helaas niet toegankelijk voor mindervaliden. Kinderen tot 15 jaar mogen de toren alleen onder begeleiding van een volwassene (of één van onze vrijwilligers) beklimmen. Kinderen onder de 5 jaar geen toegang

Adres

Achter de Kerk 7, Stolwijk

Tijd(en)

za 9 sep. 10.00-16.00

Praktische informatie

  • Gebruik de ingang onder de toren, wij verwelkomen u!

Het meest markante gebouw in Stolwijk is de 45 meter hoge toren bij de Nederlands Hervormde Kerk, die op al oudere fundamenten gebouwd werd in 1501.
Oorspronkelijk was de toren nog 9 meter hoger maar in 1717 waaide de spits er af. In 1867 is de kerk in brand gestoken, afgebrand en de toren met spits uitgebrand.

De huidige spits dateert van 1869. In 1946 werd de laat-Gotische, Kempische toren gerestaureerd. Daarbij werd de scheefgezakte toren rechter gezet en van zo’n 1,35 meter uit het lood terug gezet naar ‘maar’ 85 centimeter uit lood. Mede daardoor is de ‘Stolkse’ toren een markant herkenningspunt in de wijde omgeving.

De aan de toren vast gebouwde kerk staat op de fundamenten van een vroegere kerk, die stamt uit de jaren 1375 tot 1400. In 1948 werd het slecht geconstrueerde en gefundeerde oude kerkgebouw helemaal afgebroken en volledig opnieuw opgebouwd. De nieuwe kerk werd opgetrokken met stenen die afkomstig waren van het in de Tweede Wereldoorlog door een bombardement verwoeste Bezuidenhout in Den Haag. De kerk oogt als een zeer oud gebouw maar werd na de herbouw in 1949 opnieuw in gebruik genomen en is dus van een nog relatief recente datum.

 

Wist je dat?

Wilt u ook weten waar de Stolkse klepel hangt? Kom dan naar de kerk in Stolwijk op zaterdag 9 september. Je kunt ook een wandeling maken.

Deel deze activiteit

Adres

Achter de Kerk 7, Stolwijk

Tijd(en)

za 9 sep. 10.00-16.00

Praktische informatie

  • Gebruik de ingang onder de toren, wij verwelkomen u!

Monument bij deze activiteit

bekijk alle activiteiten in
Stolwijk