Activiteit

Concert Carillon

Za

Adres

Boulevard 109, Katwijk

Tijd(en)

za 9 sep. 10:30 uur - 17.00 uur

Bell-Theater presenteert: ‘Dat klinkt als een klok!’

Een programma voor het hele gezin, door het vader en dochter-duo ‘Black & Beauty’ (Boudewijn Zwart & Lydia Zwart)

Rijdend Concert Carillon / Poppenspel / Samenspel met de het carillon van het Witte Kerkje

Piano / Zingende Zaag / Kinder-carillon / Tingel-Tangel-Toren

10.30 – 11.00 uur: Soloconcert op de torenbeiaard van het Witte Kerkje

Boudewijn speelt vaderlandse liederen, psalmen en liedjes over de zee

11.30 – 12.00 uur: Familievoorstelling Rijdend Concert Carillon

Lydia treedt op met haar Zingende Zaag, met bijzondere poppengasten, begeleidt op Carillon en Piano door Boudewijn

12.30 – 13.00 uur: Torenbeiaard in samenspel met het rijdend Concert-Carillon

Kan een torenbeiaard samenspelen met een carillon op de grond?  Vandaag nemen we de muzikale proef op de som

14.00 – 14.30 uur: Familievoorstelling Rijdend Concert Carillon

Lydia treedt op met haar Zingende Zaag, met bijzondere poppengasten, begeleidt op Carillon en Piano door Boudewijn

15.00 – 15.30 uur: Beiaard-PLUS concert

De reizende beiaard klinkt in samenspel met piano. Een afwisselend programma met vaderlandse liederen, liedjes over de zee  en klassieke composities.

16.30 – 17.00 uur: Familievoorstelling Rijdend Concert Carillon

Lydia treedt op met haar Zingende Zaag, met bijzondere poppengasten, begeleidt op Carillon en Piano door Boudewijn

!! Let op: tussen de concerten door mag iedereen zelf het rijdend carillon bespelen.

Duo ‘Black & Beauty’ wordt gevormd door Boudewijn Zwart en zijn dochter Lydia. Zij willen als duo de beiaard en klassieke muziek op een verfrissende en vrolijke manier onder de aandacht brengen.

Lydia Zwart studeerde klassiek gitaar bij Peter Constant en speelde geruime tijd in het Nederlands Gitaar-orkest. Na een studie Sociaal Pedagische Hulpverlening studeerde ze beiaard aan het Nederlands Carillon Instituut te Dordrecht. Als beiaardier zonder eigen toren geeft ze door heel Nederland intieme tuin- en huiskamerconcerten op haar sprookjesachtige ‘kamerbeiaard’. Onder de noemer ‘Bell Theater’ reist ze met het rijdend concertcarillon rond voor bijzondere optredens en straatacts. Speciaal voor scholen ontwikkelde ze educatieve programma’s als ‘beiaardier in de klas’ en ‘bellen en het beest’, waarbij kinderen in één uur tijd kennis maken met dit culturele erfgoed. Aan volwassenen die met kinderen werken geeft ze workshops handpoppenspel.

Boudewijn Zwart studeerde hoofdvak piano aan het Sweelinck-conservatorium te Amsterdam en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort. Met Henry Groen vormde hij jarenlang het Nederlands Carillon Duo. Hij is stadsbeiaardier van Amsterdam (samen met Gideon Bodden), Apeldoorn, Barneveld, Bergambacht, Den Helder, Dordrecht, Ede, Garderen, Gouda, IJsselstein, Nijkerk (samen met Wim Ruitenbeek), Schoonhoven (samen met Gideon Bodden), Wageningen en Zeewolde. Ook is hij werkzaam als organist, pianist en componist. In 2021 verscheen van hem een koraalboek bij de 150 psalmen. Last but not least: hij is de trotse opa van 11 kleinkinderen.

 

Vandaag klinken deze bijzondere carillons:

De beiaard in de toren van het witte kerkje

In de toren van het witte kerkje bij de boulevard van Katwijk hangt een bijzonder carillon van 38 bronzen klokken. Het merendeel van de klokken is in 1959 gegoten door Klokkengieterij Van Bergen te Heiligerlee. In 1993 werd het instrument gerestaureerd en met enkele uitgebreid door klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts te Asten. Het instrument hangt in een zogenaamde ‘gesloten’ toren. Dat betekent dat de klokken vanaf de buitenkant niet te zien zijn. De klank komt naar buiten via de galmgaten. Een fijn en charmant instrument dat klanken uitstrooit over de golven der zee.

Het “Bell-Moods” concert-carillon

Dit is een rijdend carillon van maar liefst 50 bronzen klokken. Ze zijn in 2003 gegoten door Koninklijke Klokkengieterij Petit&Fritsen te Aarle-Rixtel. Het ontwerp van de beiaard is gemaakt door Boudewijn Zwart. Het instrument staat op een aanhanger en heeft een totaalgewicht van 3000 kg. De reizende beiaard wordt op precies dezelfde manier bespeeld als een beiaard in de toren. Het carillon wordt vaak gebruikt door het ‘Bell-Theater’, een productie van beiaardier Lydia Zwart. Tussen de concerten door, mag iedereen zelf proberen dit carillon te bespelen.

Het kindercarillon ‘Doe-Beiaard’

Voor de kleine kinderen staat vandaag ook de zogenaamde ‘Doe-Beiaard’ opgesteld. Dit is nou echt een instrument voor kinderen. Het bestaat uit 13 bronzen klokken die gegoten zijn in Spanje. Ze zitten zit verstopt in een mini-toren. De kinderen kunnen zelf op dit instrument spelen en eenvoudig ontdekken hoe een carillon werkt. En stiekem zullen de vaders en moeders het lieftallige instrumentje vast ook willen bespelen.

Tingel-Tangel-Toren

Voor de allerkleinsten is er de ‘Tingel-Tangel-Toren’. Een klankinstrument waar kleuters veel plezier aan zullen beleven. Hier kan je ontdekken hoe metaal en hoe hout klinkt. Een grote belevenis in het klein.

Deel deze activiteit

Adres

Boulevard 109, Katwijk

Tijd(en)

za 9 sep. 10:30 uur - 17.00 uur

Monument bij deze activiteit

bekijk alle activiteiten in
Katwijk