Activiteit

Dichterbij Paulina

Za
Zo
Gratis te bezoeken

Adres

Hoogstraat 166, Haastrecht

Tijd(en)

za 9 sep. 10,00-16,00 uur
zo 10 sep. 10,00-16,00 uur

Van 2 juni t/m 30 september as. kunt u genieten van een poëtische wandeling in de Overtuin bij Museum Paulina Bisdom van Vliet, aan de Hoogstraat in Haastrecht.

15 vrouwelijke dichters dwaalden een middag door het huis en de tuin. Over hun belevenissen schreven ze een gedicht; over de kamers, de sfeer, het leven van Paulina of het museum nu.
De gedichten verbinden het huis en de tuin, die Paulina zo lief was, aan de vooravond van het moment waarop zij weer van zich zal laten horen als haar testamentbrief na 100 jaar zal worden geopend. Bezoekers kunnen met de poëziewandeling huis en tuin op een nieuwe manier ervaren.
Het museum, met die bijzondere 19e eeuwse sfeer, is recent prachtig gerestaureerd en dit jaar viert men er de 100ste sterfdag van Paulina.  Wandelend van kamer naar kamer voel je je even haar persoonlijke gast! Na de dood van haar man Johan leefde Paulina Bisdom van Vliet nog 42 jaar lang in het grote huis. Zij overleed in 1923 en tot op de dag van vandaag is het huis – tot in de details – zo als het door haar werd bewoond. Dat maakt het als museum uniek.

De Overtuin is een openbaar park en net als het huis aangemerkt als rijksmonument. Sinds 2013 brengt een groep vrijwilligers de tuin terug naar de situatie zoals die was in 2023. De Overtuin bestaat uit een bloemrijke voortuin, een park met sierlijke paden en bruggen en een gedeelte bos, met dichtere begroeiing.

Deelnemende dichters:
Hanneke Leroux, Wanda Micke, Gilly Riet, Heleen Janssens, Corie Grootendorst, Mariet Lems, Nelleke de Boer, Carolyt Koops, Cindy Snoeck, Noa Heddergott, Caro van Amerongen, Roelie Prins, Pauline Dirven, Ivette Meijerink en Isabel Madelief.

De gedichten worden gepresenteerd op grote tegels en zullen van 2 juni t/m eind september 2023 door de hele Overtuin te lezen zijn. De wandeling begint vooraan bij het hek. Voor bezoekers die de trap niet kunnen gebruiken kan de wandeling ook worden begonnen bij  de ingang Liezeborgh.

De poëziewandeling is een initiatief van Emmy van Harskamp en Corie Grootendorst, die eerder twee succesvolle poëziewandelingen in Haastrecht organiseerden.

DICHTERBIJ PAULINA wordt mede mogelijk gemaakt door
Stichting Bisdom van Vliet, Maatschappelijke Instelling Roosendaal,
Krimpener Kunstwaard

Deel deze activiteit

Adres

Hoogstraat 166, Haastrecht

Tijd(en)

za 9 sep. 10,00-16,00 uur
zo 10 sep. 10,00-16,00 uur

Monument bij deze activiteit

bekijk alle activiteiten in
Haastrecht