Link deel 1: https://goo.gl/maps/DDEcyTZ37KMD8Tv49
Link deel 2: https://goo.gl/maps/bjvBQ2CtsVozHLNQ8
Let op: Van Zwanebloemstraat naar Whemedreef: naar rechts de Watermuntstraat in (onbekend in Google Maps)
Link deel 3: https://goo.gl/maps/WCtZH5eQCma852Wy7
Link deel 4: https://goo.gl/maps/UX859XUinugxRuNw8
De ontwikkeling van het gebied aan de zuidkant van de Rijn begint in 1937 met de aanleg van de nieuwe woonwijk Malburgen. Malburgen is als tuindorp ontworpen door de architect Granpré Molière – een ruim opgezet plan met aandacht voor groen. De eerste huizen waren gericht op ambtenaren en de middeninkomens. Door de naoorlogse woningnood verandert de aanleg. Er wordt meer, sneller en goedkoper gebouwd. In de jaren ‘60 worden veel flats gebouwd, om aan de vraag naar woonruimte te kunnen voldoen. De afgelopen 15 jaar is de wijk veranderd van aandachtswijk naar prachtwijk. Veel van de naoorlogse woningen zijn vervangen door moderne nieuwbouw.
Deze fietsroute komt langs veel verscholen kunst en cultuur in Malburgen. Kenmerkend voor die kunst is de grote variatie in stijlen – bijna elke kunststroming is er wel vertegenwoordigd. Verder is het opvallend dat 40% van de kunstwerken in de afgelopen 10 jaar is gemaakt.
De route doorkruist op een verrassende manier de drie delen van de wijk (Malburgen-West, Malburgen Oost-noord en Malburgen-Oost-zuid). Hier staan ruim 9.000 woningen en er wonen ongeveer 20.000 mensen. De Nijmeegseweg (A325) vormt de scheidslijn tussen oost en west. Bij het oostelijke deel horen ook de buurten Immerloo en het Duifje. Bij het westelijk deel horen de natuurrijke gebieden Meinerswijk en Stadsblokken die in de nabije toekomst worden getransformeerd tot natuurgebied (met minimale woningbouw) Meinerswijk-Stadsblokken. Langs de hele route zijn veel plekjes waar je waarschijnlijk nog nooit bent geweest!