Activiteit

Foto en film in de voormalige Scheepswerf kantine

Programma
Za

Adres

Rijsdijk 64naast, Krimpen aan de Lek

Tijd(en)

za 9 sep. 10.00-16.00 uur

In de Mastenloods, nu kantine, kunt u alles zien over de geschiedenis van het terrein en over scheepsbouw. Een fototentoonstelling toont de diverse periode van het gebruik van het terrein. Verder zijn er foto’s te zien van het Karimatagat, de haven aan de Rijsdijk waar vroeger de oude haven en helling van J&K Smit was. Nu is het een mooi uitkijkpunt met informatiebord.
Er worden een aantal filmpjes getoond over de tinbaggermolen Karimata en de geschiedenis van het terrein in de loods. Er zijn oude scheepsbenodigdheden te zien en er zijn tweedehands scheepvaart boeken te koop.

Historie
Het voormalige IHC terrein is heel belangrijk geweest voor de scheepsbouw in Krimpen aan de Lek. Al vanaf 1854 werden op dit terrein schepen gebouwd door de scheepwerf J&K Smit. Hier is ook in 1904 het grootste viermasterbark Geertruida Gerarda (2404 ton) ooit gebouwd in Nederland. Eind van de 19e eeuw met rederij v.d. Hoog was Krimpen aan de Lek de thuishaven van de grootste vloot van de Nederlandse Grote Zeilvaart.
In 1950 werd besloten een nieuwe scheepsbouwloods aan de Lekzijde te bouwen op de plaats van de oude betonnen helling. Het slopen van deze oude helling ging zo moeizaam dat men buiten de loods nog een stuk van 10 meter bleef staan en nog steeds staat.
Er zijn daarna 28 jaren lang aluminium producten gemaakt door J&K Smit/ IHC. Er werden zelf twee mijnenvegers gebouwd. Bijzonder is ook dat er aluminium speeltoestellen zijn gemaakt door Aluminium Verwerkende Industrie (AVI).
Nu is er weinig bedrijvigheid meer op het terrein en is men al jaren bezig om een nieuwe invulling te geven. Op het terrein zijn alle gebouwen afgebroken. Maar er staat nog één gebouw verscholen op het terrein, de zgn.  Mastenloods. Het gebouw was de kantine van de scheepswerf, gebouwd ca.1955 en wordt tegenwoordig gebruikt door de jachthaven als winterkantine en opslag.
Ook is naast het terrein nog de haven met de naam Karimatagat, genoemd naar een tinbaggermolen die daar in 1939 tijdelijk opgelegd is geweest. In deze haven was vroeger een dwarshelling en ernaast lag de reparatiehaven voor de Lekboten. Nu is het de thuishaven van het historisch schip De Zeldenrust.

Deel deze activiteit

Adres

Rijsdijk 64naast, Krimpen aan de Lek

Tijd(en)

za 9 sep. 10.00-16.00 uur
bekijk alle activiteiten in
Krimpen aan de Lek