Activiteit

Nooit bevrijd! – Sinti in Weert en Limburg

Za
Kom ook zondag tussen 13 en 17 u de sfeer van de Sinti beleven aan de Poorterhof met live muziek

Adres

Wilhelminasingel 250, Weert

Tijd(en)

za 14 sep. 9:30

In expositie ‘Nooit bevrijd!’ – Sinti in Weert en Limburg – staat de geschiedenis van de Sinti centraal. Met behulp van beeldmateriaal wordt de oorsprong van de Sinti uit India belicht, tot en met het zwervend bestaan tot in de twintigste eeuw in West – Europa.
De vervolging en uitroeiing van de Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgt aan de hand van de lijsten van de gedeporteerden een naam en soms met foto’s een gezicht.
De diverse woonplekken in Weert komen aan de orde, zoals het paardenkerkhof bij de Vogelsbleek van begin twintigste eeuw, het regionale woonwagencentrum aan de Leveroysedijk in de jaren 70 van de vorige eeuw en de huidige locaties. Speciale aandacht is voor het onderwijs en de familie Meinhardt in Weert.
Religie vormt een belangrijk onderdeel van het leven van de Sinti. Daarom is er aandacht voor onder meer de jaarlijkse bedevaart in Roermond, met oude foto’s van Roermond, Venlo en Heerlen.
Bijna alle foto’s zijn afkomstig uit openbare archief- en museuminstellingen. De rest van de foto’s komt uit particulier bezit, in het bijzonder van de familie Meinhardt, Rob Hendrikx, Jean Knoors en Wout van Vloten.

Aanleiding voor deze expositie is het winnen van de Erfgoedprijs Weert in 2017 door de Sinti in Weert. De bijzondere cultuur, riten en gewoonten dreigen volgens de Sinti verloren te gaan.
Deze expositie schetst een indringende beeld van deze bevolkingsgroep die zich nooit bevrijd heeft gevoeld.

Intern is de oorlog onbespreekbaar en extern wordt er ook niet over gesproken, omdat de kloof met de rest van de samenleving te groot is. Hopelijk kan deze expositie een brug slaan!

De tentoonstelling is in nauwe samenwerking met de Sinti gemeenschap in Weert en Limburg ingericht.

Wist je dat?

De bekende foto van het meisje in de trein is Sinti Settela Steinbach uit Buchten (Limburg)

Deel deze activiteit

Adres

Wilhelminasingel 250, Weert

Tijd(en)

za 14 sep. 9:30

Monument bij deze activiteit

bekijk alle activiteiten in
Weert
Instagram
Hashtag #OMDWeert2019