Fotograaf: OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
Activiteit

Lezing verduurzaming van het Polderhuis

Programma
Za

Adres

RUSTENBURGERSTRAAT 8, Amsterdam

Tijd(en)

za 10 sep. 13:00

Presentatie Polderhuis OMD

 

Bram Bos geeft een lezing over de unieke manier waarop het Polderhuis in de Pijp is verduurzaamd, energiezuinig en gasloos is gemaakt. Het Polderhuis laat zien dat je een eenvoudige arbeiderswoning met halfsteensmuren uit 1865 uitstekend naar Energielabel A+ kunt trekken zonder het monumentale karakter geweld aan te doen. Met veel aandacht voor de werking van wandtemperatie in combinatie met een warmtepomp. Niet alleen het succes komt aan bod, ook wat Bos anders zou hebben gedaan met de kennis van nu. Een interessante lezing voor eigenaars van monumenten en professionals in de monumentenzorg, maar ook voor mensen die een ‘gewoon’ huis willen verduurzamen.

Meer informatie: https://polderhuis.org

 

LET OP! De lezing wordt gegeven op zaterdag 10 september om 13 uur in de Theaterzaal van de IVKO-school tegenover het Polderhuis.

 

  • Het Polderhuis uit 1865 had de afgelopen zeven jaar gemiddeld 1250 kWh per jaar aan elektriciteit nodig voor verwarming van ca 65 m2 Die 1250 kWh is qua energie-inhoud te vergelijken met ± 140 m3 gas per jaar.
  • Het maandbedrag aan energie voor het Polderhuis was 30 euro in 2021, en is nu gedaald naar 0 euro (vanwege alle kortingen van overheidswege). En dat terwijl het Polderhuis geen zonnepanelen heeft omdat het een monument is.
  • Het Polderhuis heeft een uniek verwarmingssysteem (wandtemperatie), dat niet alleen heel zuinig is, maar ook uitstekend voor het behoud van de constructie van het monument én het binnenklimaat. In combinatie met een warmtepomp is het systeem heel efficiënt: voor elke kWh stroom wordt er bijna 5 kWh warmte geleverd.
  • Veel bouwmateriaal dat is gebruikt voor de renovatie van het Polderhuis is volledig herbruikbaar of biologisch afbreekbaar. Leem tegen de muren is eindeloos te hergebruiken, of kan in de tuin. Ook de muurverf is op leembasis. Vlas als geluidsisolatie en riet als gevelisolatie zijn biologisch afbreekbaar. In het dak zit Isofloc, een restproduct uit de papierindustrie. En hout natuurlijk.
  • In het Polderhuis is het waterverbruik maar 10 m3 per jaar, omdat er een waterloos composttoilet is. De poep wordt niet doorgespoeld maar opgeslagen, gecomposteerd in de tuin, en teruggebracht naar een boerderij. Ter vergelijking: gemiddeld is het waterverbruik voor een eenpersoonshuishouden in Nederland 45 m3.

Deel deze activiteit

Adres

RUSTENBURGERSTRAAT 8, Amsterdam

Tijd(en)

za 10 sep. 13:00

Monument bij deze activiteit

bekijk alle activiteiten in
Amsterdam