Fotograaf: Historisch Genootschap Beemster
 
Activiteit

Tentoonstelling ‘Het Geheim van de Beemster Molens’

Programma
Za
Zo

Adres

Middenweg 185, Middenbeemster

In het kort

  • Beemster molens.
  • Archeologische vondsten Draaioordermolengang.

Tijd(en)

za 9 sep. 13.30 tot 17.00 uur
zo 10 sep. 13.30 tot 17.00 uur

In 1612 is de Beemster ontstaan uit het Beemstermeer. Voor het droogmaken en drooghouden zijn 50 molens gebruikt. Hiervan is buiten niets meer te zien. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de verdwenen watermolens. Een professionele museale presentatie gaat uitvoerig in op de toepassing van de molens, het dagelijks gebruik door de jaren heen en de technische ontwikkelingen.
Diverse schermen bieden digitale ondersteuning met mooie en informatieve beelden. Een kijkje in een heuse woonkamer van een watermolen maakt de tentoonstelling helemaal compleet. In deze nagebouwde woonkamer zijn ook beelden te zien van het wonen en werken in een molen.

In een vitrine bij de tentoonstelling zijn opgegraven archeologische vondsten tentoongesteld uit het provinciaal archeologisch depot. De voorwerpen geven een tastbaar beeld van de levenswijze en -standaard van de molenaarsfamilies in de 17e eeuw. De meeste vondsten lagen in de vulling van de ondiepe molengang, direct achter de wateruitlaat. Normaal zijn deze vondsten niet toegankelijk voor het publiek maar speciaal voor de Open Monumentendag zijn deze in het Agrarisch Museum Westerhem te bewonderen.

Wist je dat?

Het Geheim van de Beemster Molens is binnen te zien en buiten te beleven.

Deel deze activiteit

Adres

Middenweg 185, Middenbeemster

In het kort

  • Beemster molens.
  • Archeologische vondsten Draaioordermolengang.

Tijd(en)

za 9 sep. 13.30 tot 17.00 uur
zo 10 sep. 13.30 tot 17.00 uur

Monument bij deze activiteit

bekijk alle activiteiten in
Middenbeemster