Activiteit

Verkiezing ‘Deventer monument van het jaar’

Adres

Brink 56, Deventer

Let op: in verband met corona wordt er dit jaar in de gemeente Deventer geen fysiek programma georganiseerd.

Jaarlijks openen in het tweede weekend van september tientallen monumenten in de gemeente Deventer de deuren voor publiek. In verband met corona heeft Open Monumentendag dit jaar een digitale presentatie.

Verkiezing ‘Deventer monument van het jaar’

Winnaar van de verkiezing is geworden de voormalige kerkwoning aan de Graaf van Burenstraat 12 in Deventer van Jan Jaap en Titi Lems. Naast eeuwige roem ontvangen zij een 3D opname van hun monument. Nadat er in totaal ruim 13.000 keer gestemd is, maakte wethouder Carlo Verhaar de uitslag bekend op vrijdag 11 september 2020.

Bekijk de filmpjes die opgenomen zijn bij de vijf finalisten.

Graaf van Burenstraat 12 – https://youtu.be/zVDQeJvqsCo

Lebuinuskerk –  https://youtu.be/Denao2fytdw

Voormalige Synagoge – https://youtu.be/K-xe3j2-esU

Houtmarkschool –  https://youtu.be/kuzSPS1aYYg

Dorpskerk Bathmenhttps://youtu.be/vfal3fcFdQM

 

 

Meer info over de verkiezing

De vijf finalisten van de verkiezing ‘Deventer monument van het jaar’ zijn bekend. Een jury heeft alle aanmeldingen beoordeeld en vijf monumenten geselecteerd die nog strijden om de prestigieuze titel.

Erfgoedorganisatie Deventer Verhaal heeft ruim 15 aanmeldingen ontvangen. De monumenten die nog steeds kans maken op de eretitel en een 3D opname van het monument zijn: de voormalige Houtmarktschool, de Synagoge in de Golstraat, de kerkwoning aan de Graaf van Burenstraat, de Lebuinuskerk met het carillon en de dorpskerk in Bathmen. De finalisten krijgen een kidsreporter van Deventer Verhaal over de vloer om het verhaal van het pand op camera vast te leggen.

Stemmen
Het publiek kan van 1 t/m 10 september stemmen op deze vijf finalisten en zijn vanaf dat moment geheel overgeleverd aan het publiek. Stemmen kan via een speciale stemmodule op de website van Deventer Verhaal en is te vinden op www.deventerverhaal.nl/stem

De bekendmaking vindt op 11 september plaats.

 

Jury
De jury van de verkiezing bestaat uit Jan Helderman van de Historische Vereniging Diepenveen, Timo Siepman, juniorgids bij Deventer Verhaal, Steven Meijerhof, adviseur Economie bij Gemeente Deventer en Eelco Versteeg, communicatieadviseur bij Deventer Verhaal.

“Het was een pittige en uitdagende opgave om de aanmeldingen te beoordelen.” vertelt jurylid Steven Meijerhof. “Het blijft toch appels met peren vergelijken. Elke inzending is uniek en bijzonder met een eigen verhaal. We hebben de aanmeldingen beoordeeld op uitstraling, historische impact, maatschappelijke betrokkenheid en de originaliteit van de inzending. Uiteindelijk zijn we tot een unaniem jurybesluit gekomen. Gelukkig.” vervolgt Meijerhof.

“Ik vind het erg bijzonder dat er drie kerkgebouwen tot de finalisten behoren. Dat geeft, denk ik, wel de maatschappelijke betrokkenheid van een kerk weer. Kerken zijn veelal figuurlijk maar vooral letterlijk het middelpunt van een gemeenschap. Leuk.” zegt Diepenveens jurylid Jan Helderman.

Verkiezing ‘Deventer monument van het jaar’ (aanmelden is niet meer mogelijk)
Speciaal voor Open Monumentendag 2020 organiseert Deventer Verhaal de verkiezing ‘Deventer monument van het jaar’! Ben je eigenaar of bewoner van een gemeentelijk of rijksmonument of als vrijwilliger hier bij betrokkenen en vind je dat jouw pand het dubbel en dwars verdient om ‘Deventer monument van het jaar’ te worden, dan zijn we op zoek naar jou!

Een jury selecteert de vijf meeste aansprekende inzendingen. Die kandidaten krijgen een juniorgids over de vloer om het verhaal van het pand op camera vast te leggen. Het publiek kan vervolgens stemmen op deze vijf monumenten. De winnaar ontvangt tijdens de huldiging op 11 september 2020, naast de eeuwige roem, ook een toffe 3D opname van het monument. Meld je nu aan want er is genoeg om ons heen wat staat te wachten om ontdekt te worden!

Open Monumentendag Deventer wordt georganiseerd door Deventer Verhaal in samenwerking met de landelijke organisatie Open Monumentendag en mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Deventer en Provincie Overijssel

 

Deel deze activiteit

Adres

Brink 56, Deventer
bekijk alle activiteiten in
Deventer
Instagram
Hashtag #