De aanraders van het Nationaal Restauratiefonds


‘Van kerk tot landhuis en van boerderij tot molen…er is zoveel te zien tijdens Open Monumentendag. Weet u al welke monumenten u gaat bezoeken? Graag delen wij een paar aanraders met u’, aldus Pieter Siebinga, directeur Nationaal Restauratiefonds. ‘Deze monumenten zijn een bezoek waard!’

Huize Hoevelaken, Westerdorpsstraat 68 in Hoevelaken
Vanaf de oprichting in 1985 houdt het Nationaal Restauratiefonds kantoor in Huize Hoevelaken. Hoewel het ouder lijkt is het pand pas in 1926 gebouwd. Het bijzondere interieur is gebouwd rondom elementen die afkomstig zijn uit oude Amsterdamse patriciër huizen. Zo zijn de afmetingen van de ruimtes bepaald door de grootte van al bestaande plafondschilderingen. Openstelling: zaterdag 10 september, 10:00-17:00 uur. Bekijk hier een voorproefje.

Meestoof De Nijverheid, Ooststraat 47 in Kapelle
De meekrapstoof is in 1871 gebouwd op particulier initiatief en in 1966 benoemd tot rijksmonument. De eerste functie van het gebouw was het drogen van de meekrapwortels (voor de rode kleurstof alizarine) en het verwerken van vlas. Daarna heeft het diverse functies gehad waaronder opslag van diverse producten, maar ook huisvesting van families tijden de oorloog. De meestoof is de afgelopen jaren gerestaureerd en nu als woonhuis in gebruik. Openstelling: zaterdag 10 september, 10.00-17.00 uur. Bekijk de website van de Meestoof.

Het Atelier, Langestraat 39-41 in Nijkerk
Op dit adres zitten twee gekoppelde rijksmonumenten: het ene pand is een laat middeleeuws dwarshuis en het naastgelegen pand is gebouwd in het eerste kwart van de 18de eeuw. De bovenverdieping wordt gebruikt als woonhuis en beneden zit het Atelier. Lees het artikel in de InDetail van het Restauratiefonds. Openstelling: zaterdag 10 september, 10.00-16.00 uur.

Om de openstelling van hun monument te promoten hebben de eigenaars van Het Atelier een poster gemaakt. Wist u dat u zelf (gratis) posters kunt maken en bestellen? Er zijn twee versies. Met de ene versie kunt u als liefhebber van de Open Monumentendag dit evenement promoten. De andere versie is voor eigenaren/bewoners van monumenten die daarmee kunnen aangeven dat hun monument bezocht kan worden tijdens Open Monumentendag. Klik hier om uw eigen poster te maken.