6e Open Monumenten Klassendag geslaagd


Open Monumenten Klassendag Noordwijk, foto: Willem Krol
Open Monumenten Klassendag Noordwijk, foto: Willem Krol

Op de vrijdag voorafgaand aan de Open Monumentendag, 11 september 2015, was het Open Monumenten Klassendag. In circa 80 gemeenten gingen in totaal bijna 20.000 basisschoolleerlingen, gewapend met een monumentenkijker, op pad om de monumenten te ontdekken.

Voor de Open Monumenten Klassendag in Noordwijk is het animo al jarenlang hoog, negen van de elf basisscholen namen dit jaar deel aan de Open Monumenten Klassendag. Zo’n 500 leerlingen bezochten de Oude Jeroenskerk. Hierbij werd aangesloten bij het landelijke thema Kunst & Ambacht. Een aantal jonge, veelbelovende kunstenaars demonstreerde het ambacht-van-nu met moderne technieken en materiaalsoorten. Lilian Kusters, organisatie in Noordwijk: ‘3D prints, rubberen mallen, scans en smart material zijn hedendaagse varianten op beitel, frijnwerk, hardsteen en bouchardeerhamer.’ Organist Jaco van Leeuwen vertelde de leerlingen over orgelbouw en liet hen kennismaken met de klanken van het orgel. Ook werden er demonstraties gegeven door een glazenier en klantklossers. De rondgang door de kerk werd afgesloten door een muzikaal toneelstuk ‘Daar bij die molen’ over het ambacht van de molenaar.

Op steeds meer plekken worden jongerengidsen ingezet. In Bergen op Zoom leidden scholieren uit het voortgezet onderwijs, leerlingen uit het basisonderwijs rond in de Gevangenpoort. Die dag werd de Gevangenpoort voor het eerst geopend voor publiek na lange tijd dicht te zijn geweest voor restauratie. De scholieren hebben eerst zelf een rondleiding gekregen, daarna hebben ze hun eigen rondleiding op papier gezet en geoefend. De educatief medewerkers van Het Markiezenhof en Stichting Bezichtiging Monumenten hebben hen hierbij gecoached.

De Open Monumenten Klassendag werd dit jaar voor de zesde keer georganiseerd.

Grote foto: Willem Krol.

Stuur mij de nieuwsbrief

De Sleutel, digitale nieuwsbrief van Stichting Open Monumentendag
  • Abonneer u gratis op de digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Lees meer »