Prof. mr. Pieter van Vollenhoven opent Open Monumentendag in Bergen op Zoom


ontwerp: Ben Clevers en Ward Warmoeskerken, fotograaf: Dick Vermaas
ontwerp: Ben Clevers en Ward Warmoeskerken, fotograaf: Dick Vermaas

De Open Monumentendag van dit jaar met als thema Kunst & Ambacht wordt landelijk geopend op donderdag 10 september in Bergen op Zoom door prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Dit gebeurt tijdens een bijeenkomst voor genodigden in stadspaleis Het Markiezenhof. De Open Monumentendag is in Bergen op Zoom net als in heel Nederland al jaren een groot succes. Onder de naam Kunst in de Monumenten grijpt Bergen op Zoom het evenement aan om allerlei vormen van kunst te verbinden aan monumenten en is daar mee dé plek om Open Monumentendag 2015 te openen.

Landelijke opening
De landelijke opening van de Open Monumentendag wordt verricht door prof. mr. Pieter van Vollenhoven die zich al jarenlang inzet voor het behoud van monumenten. Ook als voorzitter van het Comité van Aanbeveling van de Stichting Open Monumentendag is hij nauw betrokken bij het evenement. De heer Van Vollenhoven zal de opening verrichten tijdens een spectaculaire ambachtelijke modeshow – in het kader van het thema Kunst & Ambacht – die plaatsvindt in de tuin van Het Markiezenhof. Andere sprekers deze dag zijn de burgemeester van Bergen op Zoom Frank Petter, Roland van Schelven, voorzitter Stichting Open Monumentendag en Patrick Timmermans, directeur Erfgoed Brabant. Hoofdlocatie van het openingsprogramma is naast Het Markiezenhof ook theater De Maagd, eerder op de dag, en de gasten krijgen tevens via excursies de gelegenheid nader kennis te maken met monumentengemeente Bergen op Zoom.

Beleef Bergen op Zoom
Op 12 en 13 september is er tijdens de Open Monumentendag van alles te beleven in de vele monumenten van Bergen op Zoom en in de nabije omgeving. Onder de naam Kunsten in de Monumenten vormen muziek, dans, beeldende kunst, theater en historie een verrassende toevoeging aan het evenement dat jong en oud aanspreekt. Zowel de kunst als het ambacht in en rond monumenten staan daarbij centraal en zijn er veel activiteiten: zo is er een ambachtenmarkt op de Grote Markt waar hedendaagse kunst vermengd wordt met soms eeuwenoude ambachten. Of een archeologische stadswandeling in het centrum van Bergen op Zoom. De kunstenaars van Arsis gebruiken het thema Kunst en ambacht voor hun kunstwerken o.a. in het Havenkwartier. Verhalen van de weervisserij hoor je in restaurant Visj. Verder zijn er rondleidingen in de Grebbe en vele activiteiten in De Maagd en Het Markiezenhof. Bezoekers zijn bij veel particuliere monumentale woningen welkom. Kortom: de meest uiteenlopende kunstvormen brengen het prachtige erfgoed op de Brabantse Wal tot leven.

Halsteren, Woensdrecht en Steenbergen
In de nabije omgeving van Bergen op Zoom is er nog meer te doen tijdens Kunsten in de monumenten. In Woensdrecht wordt de Boerendag georganiseerd met verschillende activiteiten voor jong en oud. Ook zijn de monumenten in de kernen van de gemeente Woensdrecht open voor bezichtiging. Een spraakmakend nieuw onderdeel is Powerhorse op Fort de Roovere (Halsteren). In Nieuw-Vossemeer  is iedereen van harte welkom bij de molen met het Molenmuseum.

Voor meer informatie over het Open Monumentendag-programma in Bergen op Zoom en omgeving: www.kunstenindemonumenten.nl en facebook.com/kunstenindemonumenten.