Wiki loves Open Monumentendag


Bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dudok2.JPG
Bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dudok2.JPG

Wiki loves Monuments
In september 2015 organiseert Wikimedia de fotowedstrijd Wiki Loves Monuments. De fotowedstrijd heeft als doel het beeldmateriaal bij monumenten op online encyclopedie Wikipedia uit te breiden en zo de kennis over deze monumenten voor een breder publiek toegankelijk te maken. Dit jaar is er voor het eerst met de categorie ‘ornamenten’, in het kader van het thema Kunst & Ambacht. Daarnaast is er een speciaal klassement voor de beste foto’s van gebouwen van Willem Dudok.

Doe mee!
Win een helikoptervlucht, een van de boekenpakketten, jaarabonnementen op tijdschriften, entreekaartjes voor musea of museumjaarkaarten. Meedoen is eenvoudig. Op Wikipedia vind je de lijsten met alle rijks- en gemeentelijke monumenten. Kies jouw provincie, klik op jouw stad of dorp, maak een account en ga aan de slag! Foto’s die tussen 1 en 30 september 2015 zijn geupload doen automatisch mee aan Wiki Loves Monuments.

Prijsuitreiking & jury
28 november 2015 is de landelijke prijsuitreiking van Wiki Loves Monuments. Er is een prijs voor de maker van de mooiste foto, de meeste foto’s en voor de beste foto’s in de categorieën ‘ornamenten’ en ‘Dudok’. De jury bestaat onder andere uit: fotograaf bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Kris Roderburg, Marije Strating van Open Monumentendag Gouda, amateurfotograaf Kaspar Bams, cultureel ondernemer Arjan den Boer en architectuurfotograaf Rob van Esch.

Organiseer ‘Wiki takes …’
Wikimedia werkt sinds het begin reeds nauw samen met het lokale Comité Open Monumentendag Gouda, die ‘Wiki takes Gouda’ organiseert om specifiek foto’s van monumenten in Gouda te verzamelen. In 2015 haken Open Monumentendag Hilversum en Eemsmond aan met een eigen ‘Wiki takes …’. Stichting Open Monumentendag nodigt ook andere lokale Comités Open Monumentendag uit om hun eigen ‘Wiki takes …’ te organiseren.

Meer informatie: http://www.wikimedia.nl/project/wiki-loves-monuments