1. Militair erfgoed in Grave 20 mei 2017


Op 20 mei vond de Open Monumentendag Special ‘Militair erfgoed’ in Grave (NB) plaats. Deze vierde editie van de Special liet de militaire historie van Grave en haar omgeving herleven. Liefhebbers van monumenten en militair erfgoed konden tijdens de Open Monumentendag Special diverse monumenten en musea gratis bezoeken. Ook waren er activiteiten rondom het militair erfgoed van de stad.

De vestingstad Grave ademt de bewogen militaire geschiedenis met haar vestingwerken: Hampoort, Kazematten en diverse musea. In het pittoreske centrum zijn nog authentieke kasseiwegen en 17e en 18e-eeuwse huizen, en fraaie en nauwe steegjes.

Op de Generaal de Bonskazerne kon onder meer een tentoonstelling van militaire voertuigen uit de jaren ‘50, ’60 en ’70 worden bezocht en een preview van het toekomstige munitiemuseum. Ook in het centrum van Grave vonden diverse activiteiten plaats. Met een origineel militair voertuig pendelden bezoekers tussen de kazerne, het centrum van Grave, de Hampoort en het Kazemattenmuseum. Bij de Hampoort werd de werking van een groot trebuchet (middeleeuws slingerarm-artilleriewapen) gedemonstreerd en in het Historisch stadhuis was een tentoonstelling van Operatie Market Garden.

Erfgoedfair

Tegelijk met het cultuurtoeristische programma was er ook een evenement voor eigenaren, bewoners en andere liefhebbers van jaren ’30 woningen, landhuizen, boerderijen en ander erfgoed: de Erfgoedfair, waar uiteenlopende bedrijven hun specialisme op het gebied van lifestyle, restauratie, tuininrichting, onderhoud en energiebesparing toonden.

Stuur mij de nieuwsbrief

De Sleutel, digitale nieuwsbrief van Stichting Open Monumentendag
  • Abonneer u gratis op de digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Lees meer »