4. Nieuw gebruik – Oud gebouw


Zaterdag 11 november 2017 was de historische binnenstad van Leeuwarden het decor van de vijfde Open Monumentendag Special. Het thema ‘Nieuw gebruik – Oud gebouw’ ging over nieuw leven voor historisch waardevolle panden in de stad. Exclusief voor deze dag waren 8 panden opengesteld voor bezoekers, waarvan een aantal nog niet eerder te bezichtigen zijn geweest.

Tijdens de Open Monumentendag Special in Leeuwarden stond grootschalige herontwikkeling van monumentale panden centraal. De gemeente Leeuwarden heeft in samenwerking met de Werkgroep Open Monumentendag Leeuwarden een route langs 8 acht panden samengesteld, waar herontwikkeling centraal stond. Het startpunt van de route van de Open Monumentendag Special was de Blokhuispoort, een gebouwencomplex dat zijn oorsprong vond als huis van bewaring en gevangenis.

De Blokhuispoort wordt sinds 2015 herontwikkeld. Nieuwe functies (sommige in ontwikkeling) zijn onder andere een hostel, openbare bibliotheek, infocentrum culturele hoofdstad Europa 2018 Leeuwarden, kantoren en horeca. Op 11 november kon u de nieuwe bibliotheek-in-wording en het alkovengebouw bezoeken. Ook was er een informatiemarkt voor monumenteigenaren op de binnenplaats. Daarnaast kon het Beursgebouw, tot kortgeleden bibliotheek, voor de allerlaatste keer in de huidige staat bekeken worden. Het wordt een universiteitsgebouw van de Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân. Exclusief en voor het eerst open was de r.k. Julianaschool. Architect Meine Gerbenzon was aanwezig en vertelde over de verbouwing tot appartementengebouw. Het huidige Huis van Eysinga en de Porseleinvleugel van het vroegere Fries Museum waren open vanaf 11.00 uur.

Stuur mij de nieuwsbrief

De Sleutel, digitale nieuwsbrief van Stichting Open Monumentendag
  • Abonneer u gratis op de digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Lees meer »