Kantoorgebouw


Groothandelsgebouw, Rotterdam
Groothandelsgebouw, Rotterdam

De eerste kantoorgebouwen in Nederland waren misschien wel de ‘kamers’ van de VOC in Amsterdam, Middelburg, Hoorn, Enkhuizen, Delft en Rotterdam. De Verenigde Oost-Indische Compagnie, opgericht in 1602 was een soort naamloze vennootschap met aandeelhouders. Uit de VOC kwamen banken en handelsmaatschappijen voort. Ook deze instellingen bouwden kantoren, met name in grote steden waar hun hoofdkantoren gevestigd waren. De architectuur van deze kantoorgebouwen is vaak een goede afspiegeling van de tijd waarin ze gebouwd werden.

Pas in de tweede helft van de negentiende eeuw werden er op grote schaal kantoren gebouwd. Er was een groeiende behoefte aan administratieve functies en aan dienstverlenende instellingen, zoals verzekeringsmaatschappijen en banken. Een van de bekendste monumentale kantoorgebouwen in Nederland die u nu kunt bezichtigen is het Groot Handelsgebouw in het hart van Rotterdam.

Daarnaast is in Nederland een groot aantal monumentale winkels te bezichtigen. Van klein en intiem zoals de groentewinkel van de Dames Mak in Spijkenisse, waar u tot op de dag van vandaag nog steeds bijzondere groenten kunt kopen, tot groots en mondain zoals het Glaspaleis Schunck in Heerlen, waar damesmode weliswaar niet meer wordt verkocht, maar waar u wel terecht kunt voor hedendaagse kunst en cultuur. Het staat bovendien op de Union of International Architects (UIA) lijst van (wereldwijd) 1000 belangrijkste architectonische monumenten van de twintigste eeuw.

Stuur mij de nieuwsbrief

De Sleutel, digitale nieuwsbrief van Stichting Open Monumentendag
  • Abonneer u gratis op de digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Lees meer »