Monumentaal groen


Kasteeltuin Oud Valkenburg, Valkenburg a/d Geul
Kasteeltuin Oud Valkenburg, Valkenburg a/d Geul

De oudste tuinen zijn de kloostertuinen die als meditatieplaats en als moestuin werden gebruikt. De moestuinen veranderden gaandeweg in siertuinen, waarvan de zeventiende-eeuwse varianten een regelmatige aanleg hadden, verdeeld in symmetrische vakken met rechte paden (de Franse tuinaanleg). Een goed voorbeeld daarvan zijn de tuinen van Paleis het Loo in Apeldoorn, die in ere zijn hersteld.

In de achttiende en negentiende eeuw raakten landschappelijke tuinen in de mode, de zogenoemde Engelse landschapstuinen of slingertuinen, verwijzend naar de slingerende paden rondom de vijvers. In tuinen zijn daarnaast allerlei interessante elementen die bij de aanleg horen: kassen, prieeltjes, theehuisjes of oranjerieƫn.

Maar ook een boom of struik kan een monumentale status hebben als deze een bijzondere leeftijd of schoonheid heeft. Zeldzame bomen bijvoorbeeld of bomen met een speciale functie in de omgeving kunnen monument zijn. Bijzondere voorbeelden van gebouwde monumenten te midden van monumentaal groen zijn bijvoorbeeld de fontein Bedriegertjes van kasteel Rosendael bij Arnhem, de schelpengrot van Huis Nienoord bij Leek of de doolhoven, ijskelders en kluizenaarshutten die op verschillende landgoederen te vinden zijn.


Stuur mij de nieuwsbrief

De Sleutel, digitale nieuwsbrief van Stichting Open Monumentendag
  • Abonneer u gratis op de digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Lees meer »