Open Monumentendag 2023

Comité Medemblik

 
 

Monumenten in beeld

Op zaterdag 9 september 2023 tussen 10:00 en 16:00 uur (let op tijden wijken af van voorgaande edities) openen in de gemeente Medemblik ruim 40 lees verder...

Op zaterdag 9 september 2023 tussen 10:00 en 16:00 uur (let op tijden wijken af van voorgaande edities) openen in de gemeente Medemblik ruim 40 monumenten gratis hun deuren voor het publiek. In 2020 lichtten we vijf monumenten uit door middel van korte filmpjes. Deze kunt u nog steeds online bekijken.

Dit jaar is de Monumentenkrant vervangen door een A3 flyer en nog uitgebreidere informatie op de website. De uitgebreide informatie en de flyer met route kaartje zijn gratis vanaf het internet te downloaden, maar ook op elk moment weer op te vragen. Denk aan het milieu! Is het noodzakelijk om (alles)  te printen? of anders gezegd: Wie minder afdrukt maakt meer indruk!

Ook nieuw dit jaar zijn de QR codes.

Om behulpzaam te zijn bij het vinden van alle informatie op één plek werken we vanaf dit jaar ook met QR codes. Bij elk deelnemend monument dat je tijdens Open Monumentendag bezoekt ligt een QR-tegel. Scan de QR code op deze tegel. Dat doe je bijv.  door simpelweg de camera van je smartphone er op te richten. Niet afdrukken, maar wachten tot boven in het scherm de verwijzing naar je webbrowser verschijnt. Click er op en je komt automatisch op de juiste internetpagina terecht met alle informatie over het monument dat je op dat moment bezoekt.

we wensen alle deelnemers aan Open Monumentendag gemeente Medemblik een zonnige en interessante dag toe.

lees minder

Levend Erfgoed

Open Monumentendag is voor mij een bijzondere dag. Op die dag ben ik altijd onderweg, als een toerist in eigen land en dan laat ik lees verder...

Open Monumentendag is voor mij een bijzondere dag. Op die dag ben ik altijd onderweg, als een toerist in eigen land en dan laat ik me weer verrassen door de prachtige monumenten die Nederland rijk is. Op 9 september kunt u mij, met deze folder in de hand, ergens in Medemblik aantreffen. Vorig jaar is het me

gelukt om op open Monumentendag negen monumenten te bezoeken, dit jaar ga ik voor de 10! En ook dan bezoek ik nog maar een fractie van de ongeveer 45 monumenten die, dankzij vele vrijwilligers, in onze gemeente zijn opengesteld. De een nog mooier, indrukwekkender of ontroerender dan de ander.

 

Al die monumenten zijn mij natuurlijk even lief, maar toch wil ik een geheime tip delen. Voor mij was dé verrassing

van vorig jaar de gereformeerde kerk in Andijk. Van buiten een stoer en statig gebouw, van binnen uitermate

kleurrijk en speels. Mocht u dit jaar maar tijd hebben voor één monument, dan raad ik u

deze kerk in het bijzonder aan. Ik laat me in ieder geval ook dit jaar weer graag verrassen door allerlei voor mij nieuwe monumenten. Zie ik

u ook??

 

Jeroen Broeders

Wethouder Archeologie, erfgoed

en monumenten

 

lees minder
Comité Medemblik op de kaart
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Medemblik?

Als comité lid voor de regio Mid- en Oostwoud zie ik uit naar de 9de september. Dit jaar staat Open Monumentendag in het teken van “Levend erfgoed” oftewel immaterieel erfgoed, onze tradities dus. Tradities worden doorgegeven van generatie op generatie, sommige tradities verdwijnen in de loop van de tijd maar gelukkig zijn er ook tradities die blijven bestaan of worden zelfs weer opnieuw “ontdekt”. Zo is er bijvoorbeeld in Mid- en Oostwoud nadat daar de laatste kolfvereniging in de jaren zestig van de vorige eeuw ter ziele was gegaan ongeveer tien jaar geleden opnieuw een kolfvereniging opgericht. Dit is kolfvereniging “De Vergulde Vos”, genoemd naar het vroegere café in Oostwoud. Ook zij doen mee aan  Open Monumentendag.

Van andere tradities die tot het “Levend erfgoed” gerekend worden zijn we ons niet altijd bewust. Bijna iedereen in Nederland kent de Opperdoezer Ronde, de bekende aardappel die nog altijd met succes in Opperdoes wordt geteeld. Ook deze aardappel behoort tot ons “Levend erfgoed”. Door een combinatie van kwekersinstinct, grondsoort en vakmanschap kon dit aardappelras zo’n 150 jaar geleden ontstaan. In het centrum van Opperdoes wordt er tijdens Open Monumentendag ruimschoots aandacht besteed aan  de Opperdoezer Ronde.

Maar behalve het thema “Levend erfgoed” zijn er in de gemeente Medemblik natuurlijk weer vele monumenten die hun deuren open zetten. In deze monumenten valt veel schoonheid te bewonderen die van buiten niet zichtbaar is. Ik zou zeggen laat u verrassen door deze schoonheid en maak gebruik van deze “open deuren” op de 9de september.

Kees Over

Deelnemende plaatsen