Open Monumentendag 2023

Comité Groningen

 
 

Open Monumentendag gemeente Groningen - zaterdag 10 en zondag 11 september 2022

Tijdens de Open Monumentendag openen maar liefst 65 monumenten in de gemeente Groningen gratis hun deuren voor publiek. Met het oog op het thema “Duurzaamheid” lees verder...

Tijdens de Open Monumentendag openen maar liefst 65 monumenten in de gemeente Groningen gratis hun deuren voor publiek. Met het oog op het thema “Duurzaamheid” staan dit jaar panden centraal die op een duurzame manier beheerd of gerestaureerd zijn, zoals het Stadhuis op de Grote Markt, maar ook monumenten die voor een duurzaam doel gebruikt worden of werden, zoals de Langelandster poldermolen in Garmerwolde. Ook worden er tal van activiteiten georganiseerd die in het teken staan van duurzaamheid.

Monumenten en duurzaamheid

Het verduurzamen van monumenten wordt vaak als een lastige opgave gezien. Want hoe maak je monumenten circulair, zodat de materialen die je gebruikt om te verduurzamen ooit hergebruikt kunnen worden? Hoe behoud je de cultuurhistorische waarde, terwijl het monument wel energiezuiniger wordt? En hoe breng je bijvoorbeeld zonnepanelen aan op een pand zonder afbreuk te doen aan het historisch stads- of dorpsbeeld? Maak tijdens de Open Monumentendag kennis met succesvol verduurzaamde monumenten of monumenten waarvan de verduurzamingsslag minder vlotjes verloopt: beide opties kunnen als leermoment gebruikt worden voor het toekomstbestendig maken van ons monumentaal verleden.

 

lees minder
Wie is Comité Groningen?

De coördinatie van Open Monumentendag in de gemeente Groningen ligt bij Comité Groningen. Comité Groningen bestaat uit afgevaardigden van de gemeente Groningen, de Groninger Archieven, het Museum aan de A,  Comité Open Monumentendag Ten Boer en Comité Open Monumentendag Haren en werkt samen met Platform GRAS.

Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Uitgelicht
  • Open Monumenten Special
    De Open Monumentendag Special is een (regionale) variant van de Open Monumentendag. Net als bij de reguliere Open Monumentendag gaan...