Fotograaf: foto gemaakt door Anton van Daal.
 
Open Monumentendag 2021

Comité Haarlemmermeer

 
 

Open Monumentendag 2020

Mijn monument is jouw monument! Het landelijke thema van Open Monumentendag maakt zichtbaar dat publiek van alle leeftijden welkom is. Haarlemmermeer heeft veel bijzondere monumenten, lees verder...

Mijn monument is jouw monument!
Het landelijke thema van Open Monumentendag maakt zichtbaar dat publiek van alle leeftijden welkom is. Haarlemmermeer heeft veel bijzondere monumenten, die dankzij initiatiefrijk ondernemerschap hedendaagse functies hebben.
Niet alle monumenten zijn zichtbaar, of bekend.

Op 11 en 12 september zijn ze voor iedereen met speciaal programma en acties die passen bij verschillende leeftijden en interesses:
van trailrun over de Geniedijk met fotograaf Loek van Vliet,

Monument Maken met workshops op Fort bij Aalsmeer,

op bezoek in de Witte Boerderij in Hoofddorp.

Rondleiding op de Olmenhorst

Dampend en stomend gemaal van heel dichtbij ervaren in Halfweg

Kijken en beleven op persoonlijk tempo, het kan allemaal. Beleef het mee!

lees minder

Jouw Monument is mijn monument

Hierbij een korte greep uit de vele activiteiten die georganiseerd worden in Haarlemmermeer. Voor meer informatie kijk ook op de site van het Podium voor lees verder...

Hierbij een korte greep uit de vele activiteiten die georganiseerd worden in Haarlemmermeer.

Voor meer informatie kijk ook op de site van het Podium voor Architectuur. ww.podiumarchitectuur.n

Expositie

‘Spaarndam Waterdorp’ Op het buitenterrein van het Gemeenlandshuis in Spaarndam heeft de Historische vereniging een expositie van 43 banners en borden samengesteld. Op deze banners zijn foto’s te zien uit de publicatie die ze hebben samengesteld. Hier wordt de geschiedenis van het ontstaan van het water verteld. Ook is er aandacht voor het Beleg van Haarlem dat zich voor een deel op Het Haarlemmermeer heeft afgespeeld.

Expositie Erfgoed als Toekomst 9 sept- 29 oktober
De expositie, deel drie in een serie over erfgoed als springplank naar de toekomst, heeft meerdere lagen en neemt de bezoeker mee op reis langs de kansen in Haarlemmermeer. Welke toekomst geven we erfgoed en hoe ziet dat er dan uit?

Verkiezing Monument van het jaar – stem mee!
Elk jaar krijgt één Haarlemmermeers monument de titel ‘Monument van het jaar’. De Erfgoedcommissie heeft drie passende monumenten binnen het thema uitgekozen. Er kan vanaf nu gestemd worden op: Boerderij Kleine Vennep in Nieuw-Vennep, Oranje Nassau School in Badhoevedorp en Gemeenlandshuis in Spaardam.
Op 11 september maakt wethouder Cultuur de winnaar bekend.
Stemmen kan tot 30 augustus:
https://haarlemmermeergemeente.nl/monument-van-het-jaar-2021/formulier

Jongerenprogramma Forten bij Hoofddorp en Aalsmeer

’ Wat maakt een fort uniek, wat is de waarde voor jouw leefomgeving? ‘’
Werelderfgoed in je eigen gemeente, en toch kent niet iedereen de Geniedijk met de Forten bij Hoofddorp en Fort bij Aalsmeer. Zij voegen waarde toe aan onze woon- en leefomgeving. Ze liggen verstild in het groen, zware betonnen objecten van verdediging. Haarlemmermeer heeft vier forten waarvan er drie toegankelijk zijn voor publiek: Kustfort bij Vijfhuizen, Fort bij Hoofddorp en Fort bij Aalsmeer.
Alle drie de forten hebben een nieuwe functie gekregen voor kunst, theater, scholing, als werkplaats, restaurant of park.
Jonge makers maken programma met en voor jongeren op de forten en lopen een verbindende belevingstocht over de Geniedijk. Wat is er voor jou bij?

Trainrun Geniedijk

In het alledaagse leven zie je de geniedijk maar …. het echte beleven? Op 11 september kijk, voel en beleef je de Geniedijk anders.
Fotograaf Loek van Vliet neemt je mee over 7 km Geniedijk van Fort bij Hoofddorp naar Fort bij Aalsmeer. Vanaf de start en onderweg geeft hij kijk- en fotografeertips en vertelt over de Geniedijk.
Bij aankomst op Fort Aalsmeer ga je je voorkeursfoto ga je op mini formaat printen. De expositie ontstaat ter plaatse.
Trailrunning is hardlopen over natuurlijke ‘offroad’ paden. De snelheid is niet belangrijk. Volop genieten tijdens het lopen, onderweg zijn, daar gaat het om.
Een paar hardloopschoenen en een sportoutfit. Meer heb je niet nodig. En je Smartphone in dit geval.

Workshop 

Monumentkaarten Maken – tijdens de workshop reis je door de tijd, langs forten, dijken, het water dat nu land is. Waar ben je, hoe ziet jouw kaart eruit? Welk verhaal wil je laten zien?
In de workshop gaan we Monumentkaarten (land-, water-, geheime gangenkaarten) maken met potlood, verf en krijt en als extra met lokale grondstoffen: aarde en plantstengels en kleine stukjes tak en schors.
Reis mee door kaartenland met Anne Greet List

Inloop workshop : 14.00-16.00 uur
Maximaal 10-15 personen van alle leeftijden

CLINIC 12 september | Podium voor Architectuur
Suppen over de Hoofdvaart
Wie kent de Hoofdvaart niet? Toen Haarlemmermeer in 1852 droog werd gelegd, werden daarna de sloten en de vaart gegraven in het nieuwe land. Tot 1957 was er scheepvaart om suikerbieten te vervoeren. Nu loopt de 20 km lange waterweg verstild over de lengte van Haarlemmermeer. Wat ga je beleven op het sup board? Suppen is de snelst groeiende watersport ter wereld, het is ontspannend en een zeer goede work-out voor het hele lichaam.
In samenwerking met SUP VIJFHUIZEN organiseert Podium voor Architectuur 4 clinics op het water.
LET OP! Eigen risico + zwemdiploma verplicht (verklaring ter plaatse).

12.00 uur – 12.30 uur (uitloop tot 12.40 uur)
12.45 uur – 13.15 uur (uitloop tot 13.25 uur)
13.30 uur – 14.00 uur (uitloop tot 14.10 uur)
14.15 uur – 14.45 uur (uitloop tot 14.55 uur)
Verzamelen op festivalterrein, lopen naar de trap aan overzijde Hoofdvaart, onder brug

lees minder
Comité Haarlemmermeer op de kaart
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Deelnemende plaatsen
 
Instagram
Hashtag #OMD2021