Open Monumentendag 2022

Comité Gemeente ‘s-Hertogenbosch

 
 

Monumenten bezoeken via wandeling, fietstocht of online

De Open Monumentendagen van 11 en 12 september 2021 gaan door in een aangepaste vorm. Thematische wandel- en fietsroutes brengen de bezoekers dit jaar naar lees verder...

De Open Monumentendagen van 11 en 12 september 2021 gaan door in een aangepaste vorm. Thematische wandel- en fietsroutes brengen de bezoekers dit jaar naar de mooiste monumenten in gemeenten ’s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught. Een deel van de monumenten op de routes is opengesteld voor publiek. Aanmelden is dit jaar noodzakelijk en dit kan vanaf 30 augustus op www.bezoekmonumentendag.nl. Deelname is gratis.

Alleen monumenten waarbij de 1,5 meter afstand tussen de bezoekers gegarandeerd kan worden gaan open. Het Comité Open Monumentendag kiest voor deze vorm om de toestroom goed te kunnen regelen, volgens de dan geldende RIVM-maatregelen. Door het organiseren van wandelingen en fietstochten in wijk, dorp en stad, verbinden we de opengestelde panden.

Themaroutes

De monumenten kunnen worden bezocht aan de hand van verschillende themaroutes. Hiervoor worden (enkel) na aanmelding gratis routekaarten verstrekt. Op zaterdag 11 september zijn er wandelingen in bijzondere wijken in en om de binnenstad van ’s-Hertogenbosch.  Bijvoorbeeld door de Bossche uitbreidingswijk De Muntel of het industrieel erfgoed in de Spoorzone. Door de routes te lopen kom je niet alleen meer te weten over de opengestelde panden, maar ook over de rest van de buurt en omgeving.

 

Op zondag 12 september is iedereen welkom in het Bossche buitengebied (Rosmalen, Engelen, Nuland en Vinkel) en in de gemeenten Vught en Sint-Michielsgestel. Ook hier worden naast te bezoeken gebouwen ook wandelingen en fietsroutes aangeboden. Door de routes af te leggen leer je de stad én het buitengebied op een leuke en sportieve manier beter kennen.

 

Virtuele tours

Net als vorig jaar is het ook mogelijk om monumenten ‘virtueel’ te bezoeken. Dit jaar komen extra panden online: Huis ‘De Wereld’ (Sociëteiten Amicitia en De Zwarte Arend), Studio Boot, het Jheronimus Bosch Art Center, de Sint-Cathrien en ‘De Drie Halve Manen’ op Hinthamerstraat 138. Vanaf de start van de Open Monumentendagen 2021 zijn er in totaal zeventien monumenten online bezoeken.

Reserveren en meer informatie

Het precieze programma volgt. Reserveren voor de routes kan vanaf 30 augustus. Kijk voor meer informatie op www.bezoekmonumentendag.nl

Organisatie Open Monumentendag

Open Monumentendag wordt samen met de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught georganiseerd door het lokaal comité van binnenstad en buitengebied. Uiteraard kan dit evenement alleen worden gerealiseerd dankzij de enthousiaste inzet en belangeloze medewerking van de vele monumenteneigenaren, heemkundekringen en andere vrijwilligers en samenwerkingspartners.

lees minder
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Uitgelicht
  • Mijn Monument
    In ‘Mijn Monument’ delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen over monumenten.