Open Monumentendag 2021

Comité Texel

 
 
Ontdek de mooiste monumenten
van Texel en omgeving.

Open Monumentendag 2020 op Texel

Open Monumentendag 2020 wordt anders dan anders. De corona-uitbraak zorgt niet voor afstel. Daarom dit jaar een Open Monumentendag  waarbij de veiligheid van alle betrokkenen lees verder...

Open Monumentendag 2020 wordt anders dan anders. De corona-uitbraak zorgt niet voor afstel. Daarom dit jaar een Open Monumentendag  waarbij de veiligheid van alle betrokkenen voorop staat. Dat betekent weinig Binnenkijkers. In plaats daarvan geven we tips voor fiets- en wandelroutes en enkele “losse” locaties. Ook bieden we links naar websites met achtergrondinformatie, verhalen en herinneringen. Ingrediënten, achtergrondinformatie en suggesties vindt u op deze site. Op de websites van de gemeente Texel, van de Historische Vereniging Texel en van de VVV verschijnt een pdf met alle informatie. 

Misschien zijn enkele grote panden te bezichtigen, ze zijn aangegeven in de tekst. Maar in verband met onvoorziene omstandigheden, zoals eventuele corona-maatregelen, wordt hierbij een voorbehoud gemaakt. Bij panden en/of tuinen die opengesteld worden en/of een toelichting gegeven wordt, hangt de Open Monumentenvlag uit.

Thema’s

Het landelijk thema leermonument is gekozen omdat van en over ieder monument iets leuks te leren valt. Daarnaast is een deel van het Texelse programma gerelateerd aan de herdenking van 75 jaar vrijheid, met name aan  gevolgen van de Georgische opstand, de bunkers en de wederopbouw na de oorlog.

Oude en nieuwe dijken zorgden vroeger, nu en in de toekomst voor onze veiligheid. Tussen de eerste, tuinwalhoge dijk die door archeologen blootgelegd werd bij De Schans en de nieuwe zandige dijk van de Prins-Hendrikpolder zit bijna 700 jaar dijkenbouw op Texel.

Tenslotte

Wij wensen u veel plezier met dit programma. Misschien kijkt u hierdoor met andere ogen naar monumenten, ook op andere dagen.

lees minder
Comité Texel op de kaart
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Texel?

Open Monumentendag Texel wordt in samenwerking met de gemeente Texel georganiseerd door de Historische Vereniging Texel.

Het complete programma op Texel is  vanaf 27 augustus 2020 als pdf te downloaden via www.historischeverenigingtexel.nl

 

Nieuwsbrief De Sleutel
Gek op monumenten? Meld je dan aan voor De Sleutel:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Deelnemende plaatsen