Open Monumentendag 2022

Comité Texel

 
 

Open Monumentendag 2021 op Texel

Open Monumentendag 2021 wordt anders. Anders dan normaal, toen corona nog niet in ons leven was, en ook anders dan vorig jaar. Ondanks dat we lees verder...

Open Monumentendag 2021 wordt anders. Anders dan normaal, toen corona nog niet in ons leven was, en ook anders dan vorig jaar. Ondanks dat we nog steeds rekening moeten houden met de coronamaatregelen, zijn we weer van plan er een prachtige Open Monumentendag van te maken. Dit jaar hopelijk meer ‘binnenkijkers’ dan vorig jaar en in aanvulling daarop enkele buitenactiviteiten. Alles onder de restrictie: voor zover de overheidsmaatregelen dit toelaten.

Thema Ode aan het Landschap

Texel kiest in 2021 voor aansluiting bij het landelijk thema: ‘Ode aan het landschap’. Op het programma staan onder andere het archeologisch onderzoek aan de Koetebuurt en Wierstraat, dat laat zien hoe in de Middeleeuwen de zee letterlijk en figuurlijk land veroverde. Het onderzoek over de Sommeltjesberg  handelt over een tumulus, een Romeinse grafheuvel; een vreemde eend in de bijt. Geïnteresseerd in uitgebreide informatie over deze recente archeologische onderzoeken? U kunt uw hart ophalen. Gemeentelijk archeoloog Michiel Bartels presenteert de onderzoeken tijdens deze Open Monumentendag. Vervolgens zijn de onderzoeksrapporten en de folders hierover te downloaden op www.archeologiewestfriesland.nl.

werk in uitvoering

In de Korverskooi werken vrijwilligers met man en macht en veel plezier aan de restauratie van deze eendenkooi. De Hoge Berg staat centraal in een drietal presentaties in en om de schapenboet van de Waddel. Grote veranderingen vonden en vinden plaats in de tuin van Brakestein en het Doolhof. Fort De Schans hield tot de laatste dijkversterking de Rede van Texel in de gaten. Dit behoort sinds enkele jaren tot het verleden, omdat de dijk is verhoogd in verband met de verwachte zeespiegelrijzing. En dan zijn er enkele memorabele restauraties die onze aandacht vragen, sommige afgerond, andere als werk in uitvoering.

 

Ingrediënten voor Open Monumentendag 2021, achtergrondinformatie en suggesties vindt u in deze Open Monumentenkrant, op de websites van de Historische Vereniging Texel, de VVV en via de in de tekst genoemde links. U herkent panden en / of tuinen die u kunt bezoeken of waar iets te beleven valt aan de Open Monumentenvlag.

Let op: het programma is onder voorbehoud van de coronamaatregelen, het is mogelijk dat onderdelen wijzigen.

 

Tenslotte hopen wij dat u na deze Open Monumentendag met nog meer belangstelling naar monumenten en het Texelse landschap kijkt.  Wij wensen u een fijne Open Monumentendag op Texel!

lees minder

Duurzaamheid en verduurzaming

Duurzaamheid Open Monumentendag 2022 staat in het teken van duurzaamheid en verduurzaming: actuele thema’s. Een gebouwd monument is vaak van respectabele leeftijd, gebouwd van gedegen lees verder...

Duurzaamheid

Open Monumentendag 2022 staat in het teken van duurzaamheid en verduurzaming: actuele thema’s. Een gebouwd monument is vaak van respectabele leeftijd, gebouwd van gedegen materialen en daarmee een symbool voor duurzaamheid.

Verduurzaming

Tegenwoordig wordt bij monumenten duurzaamheid voornamelijk toegespitst op beperking van warmteverliezen en energieverbruik, al dan niet in combinatie met alternatieve vormen van verwarming. Dat gaat bij monumenten meestal niet van een leien dakje, is bij sommige deelnemers te zien. Inpandige muurisolatie zorgt dikwijls voor problemen, zoals condensvorming bij de aansluiting met balklagen. Wanden met bijzondere wandtegels wil je graag in het zicht houden. Zo heeft ieder monument zijn eigen, specifieke bijzonderheden ten aanzien van verduurzaming. Niet alle moderne verduurzamingsmaatregelen lenen zich voor toepassing in monumenten. Kieren dichten en niet alle vertrekken verwarmen, zijn goede eerste stappen bij verduurzaming van monumenten.

Kennis

Gelukkig neemt de kennis over het minimaliseren van warmteverliezen en over alternatieve vormen van verwarming  toe, ook bij monumenten, met hun specifieke problemen. Maar soms resteert er maar één oplossing: niet het pand isoleren, maar de gebruikers; dat betekent warme sokken en een wollen trui.

Meer informatie

Ingrediënten voor Open Monumentendag 2022, achtergrondinformatie en suggesties staan in deze Open Monumentenkrant, op de websites van de gemeente Texel, de Historische Vereniging Texel en de VVV. De te bezoeken panden zijn te herkennen aan de Open Monumentenvlag. Enkele deelnemende panden zijn moeilijk of niet per auto bereikbaar. Kom daarom zo veel mogelijk op de fiets of lopend.

lees minder
Comité Texel op de kaart
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Texel?

Open Monumentendag Texel wordt in samenwerking met de gemeente Texel georganiseerd door de Historische Vereniging Texel.

Het complete programma op Texel is  vanaf 27 augustus 2021 als pdf te downloaden via www.historischeverenigingtexel.nl

 

Wij zijn ANBI erkend

De Historische Vereniging Texel organiseert op verzoek van de gemeente Texel de Open Monumentendagen op Texel. De Historische Vereniging Texel beschikt over een ANBI-registratie.

Deelnemende plaatsen