Open Monumentendag 2022

Comité Tiel

 
 

Comité OMD Tiel

Na enkele jaren van stilte besloot Tiel in 2018 weer mee te gaan doen met de Open Monumentendag, dit ontzettend leuke evenement kon jarenlang niet lees verder...

Na enkele jaren van stilte besloot Tiel in 2018 weer mee te gaan doen met de Open Monumentendag, dit ontzettend leuke evenement kon jarenlang niet plaatsvinden omdat het landelijk gelijk viel met Tiels grootste festijn van het jaar: Appelpop en het Fruitcorso.

Omdat de beide evenementen niet meer in één weekend gehouden worden kreeg de Open Monumentendag weer een kans. Wel alleen op de zondag omdat vrijdagavond en zaterdag tevoren het grootse gratis popconcert Appelpop gehouden wordt.

De Tielse Oudheidkamer is de initiatiefnemer, erfgoed is een belangrijk speerpunt van hun beleid.

Beleef de geschiedenis van Tiel!

Leerlingen van de Latijnse School die met degens door de stad liepen, de moord in het Ambtmanshuis, het harde werken van zalmvissers aan boord van de schokker Neeltje Jantje, de kinderen van het weeshuis en de gevechten op ‘Quade Paesdag van 1378, momenten uit de bewogen geschiedenis van Tiel. Het verhaal van dat rijke verleden wordt ook verteld door historische gebouwen als de St. Caeciliakapel, details als het luikje in de muur van de St. Maartenskerk of de bijzondere grafmonumenten op de begraafplaatsen die getuigen van het leven van bekende en minder bekende Tielenaren.  U kunt tijdens de Open Monumentendag op 11 september tussen 12.00 en 17.00 uur kennismaken met het bijzonder en bewogen verleden van een van de oudste steden van het land, Tiel.

Monumenten

Traditiegetrouw begint de Open Monumentendag met een concert op het carillon, dit jaar weer door stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek. In de St. Maartenskerk, de Gerfkamer, Caeciliakapel en de Dominicuskerk maakt u kennis met het rijke kerkelijk erfgoed. Er zijn optredens van koren in die kerken. Het Flipje en Streekmuseum (FEST) is open en gratis toegankelijk tussen 12.00-17.00 uur.

 

 

lees minder
Wie is Comité Tiel?

Er neemt een aantal organisaties deel aan de Open Monumenten Dag in Tiel:

  • Stichting behoud traditie van de Tielsche kermiskoek
  • Stichting Stadsherstel Tiel
  • Stichting Ter Navolging Tiel
  • Tiel Bijzonder Verleden
  • Vereniging Waardevol Tiel
  • Oudheidkamer Tiel e.o.
  • Stichting Carillon Tiel
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Uitgelicht
  • Open Monumenten Special
    De Open Monumentendag Special is een (regionale) variant van de Open Monumentendag. Net als bij de reguliere Open Monumentendag gaan...