Open Monumentendag 2022

Comité Tiel

 
 

Comité OMD Tiel

Na enkele jaren van stilte besloot Tiel in 2018 weer mee te gaan doen met de Open Monumentendag, dit ontzettend leuke evenement kon jarenlang niet lees verder...

Na enkele jaren van stilte besloot Tiel in 2018 weer mee te gaan doen met de Open Monumentendag, dit ontzettend leuke evenement kon jarenlang niet plaatsvinden omdat het landelijk gelijk viel met Tiels grootste festijn van het jaar: Appelpop en het Fruitcorso.

Omdat de beide evenementen niet meer in één weekend gehouden worden kreeg de Open Monumentendag weer een kans. Wel alleen op de zondag omdat vrijdagavond en zaterdag tevoren het grootse gratis popconcert Appelpop gehouden wordt. Helaas gaan Appelpop en het Fruitcorso wegens corona al twee jaar niet door.

De Tielse Oudheidkamer is de initiatiefnemer, erfgoed is een belangrijk speerpunt van hun beleid.

Beleef de geschiedenis van Tiel!

Leerlingen van de Latijnse School die met degens door de stad liepen, de moord in het Ambtmanshuis, het harde werken van zalmvissers aan boord van de schokker Neeltje Jantje, de kinderen van het weeshuis en de gevechten op ‘Quade Paesdag van 1378, momenten uit de bewogen geschiedenis van Tiel. Het verhaal van dat rijke verleden wordt ook verteld door historische gebouwen als de St. Caeciliakapel, details als het luikje in de muur van de St. Maartenskerk of de bijzondere grafmonumenten op de begraafplaatsen die getuigen van het leven van bekende en minder bekende Tielenaren.  U kunt tijdens de Open Monumentendag op 12 september tussen 11.00 en 17.00 uur kennismaken met het bijzonder en bewogen verleden van een van de oudste steden van het land, Tiel.

Monumenten

Als gevolg van corona is er een programma waarin wandelingen en fietstochten met deskundige gidsen centraal staan. Traditiegetrouw begint de Open Monumentendag met een concert op het carillon, dit jaar door beiaardier André Kukolja. In de St. Maartenskerk, de Gerfkamer, de St. Hyacinthuskapel en de Dominicuskerk maakt u kennis met het rijke kerkelijk erfgoed. Er zijn optredens van koren in die kerken en kapellen. In de Dominicuskerk kunt u ook luisteren naar het orgel. Het Flipje en Streekmuseum (FEST) is open en gratis toegankelijk tussen 13.30-16.30 uur.

 

 

lees minder
Comité Tiel op de kaart
Uitgelicht
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Tiel?

Er neemt een aantal organisaties deel aan de Open Monumenten Dag in Tiel:

  • Stichting behoud traditie van de Tielsche kermiskoek
  • Stichting Stadsherstel Tiel
  • Stichting Ter Navolging Tiel
  • Tiel Bijzonder Verleden
  • Vereniging Waardevol Tiel
  • Oudheidkamer Tiel e.o.
Deelnemende plaatsen