Open Monumentendag 2021

Comité Utrecht

 
 
Ontdek de mooiste monumenten
van Utrecht en omgeving.

Open Monumentendag Utrecht

35 jaar Open Monumentendag: Erfgoed voor Iedereen Open Monumentendag Utrecht 2021 We leven momenteel in een onzekere tijd. Toch kijken we alvast vooruit naar zaterdag lees verder...

35 jaar Open Monumentendag: Erfgoed voor Iedereen
Open Monumentendag Utrecht 2021

We leven momenteel in een onzekere tijd. Toch kijken we alvast vooruit naar zaterdag 11 september, wanneer we
weer een mooie Open Monumentendag Utrecht hopen te organiseren. Niet zomaar één, maar de 35e editie, en dat hopen we te vieren. Al 35 jaar lang openen op de tweede zaterdag van september vele tientallen Utrechtse monumenten voor iedereen hun deuren. We laten ons thema tijdens deze jubileumeditie dan ook aansluiten bij het Europese thema Inclusive Heritage: heritage for everyone.

Dat erfgoed voor iedereen is, is niet vanzelfsprekend. Veel panden die wij nu als monument kunnen bezoeken waren jaren- en soms zelfs eeuwenlang ontoegankelijk. Toch zijn er ook altijd panden geweest die juist gebouwd werden om hun deuren open te stellen voor anderen. Denk aan ziekenhuizen, gasthuizen en weeshuizen, of kerken, huisvesting voor armlastigen en daklozenopvang. Tijdens de komende Open Monumentendag zullen o.a. deze panden en hun verhalen centraal staan.

Om erfgoed inclusief te houden – en daadwerkelijk voor iedereen – is het belangrijk dat het mee beweegt en actueel blijft. De afgelopen jaren zijn er in Utrecht tal van ‘jonge’ monumenten bijgekomen, panden die gebouwd zijn na de Tweede Wereldoorlog en die in hun relatief korte bestaan een belangrijke plek hebben ingenomen in het verhaal van Utrecht. Tijdens komende Open Monumentendag zullen we ook deze monumenten bijzondere aandacht geven. Veel van deze panden staan buiten het centrum, waardoor we ook dit jaar weer grote delen van de stad bij ons programma hopen te kunnen betrekken.

Zie voor meer informatie op onze website www.openmonumentendagutrecht.nl.

 

lees minder
Comité Utrecht op de kaart
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Utrecht?

De organisatie van de Open Monumentendag Utrecht bestaat uit de Werkgroep Open Monumentendag Utrecht, waarin personen zitten die gelieerd zijn aan een betrokken organisatie of zich als privépersoon willen inzetten voor deze dag.

Harm Janssen (voorzitter, o.a. oud-wethouder van Utrecht)
Rianne Pruis (Gemeente Utrecht, coördinator publieksbereik Erfgoed)
Jacques Peeters (penningmeester)
Teun Bonenkamp (kunsthistoricus)

De organisatie van Open Monumentendag Utrecht is in handen van Florence Hanselaar, PR-projecten en Organisatie.

De eindredactie van de bijlage in DUIC wordt verzorgd door Kees Volkers.

 

Nieuwsbrief De Sleutel
Gek op monumenten? Meld je dan aan voor De Sleutel:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Deelnemende plaatsen
 
Onze partners