Open monumentendag 2019

Comité Utrecht

 
Ontdek de mooiste monumenten
van Utrecht en omgeving.

Open Monumentendag Utrecht

Ieder jaar worden er in Utrecht circa 70 tot 100 monumenten gratis opengesteld voor publiek. Er zijn ‘klassiekers’ (panden die ieder jaar toegankelijk zijn) en lees verder...

Ieder jaar worden er in Utrecht circa 70 tot 100 monumenten gratis opengesteld voor publiek. Er zijn ‘klassiekers’ (panden die ieder jaar toegankelijk zijn) en panden die speciaal benaderd zijn in verband met het thema. De organisatie probeert een breed programma aan te bieden, met gangbare panden maar ook unieke monumenten die eenmalig toegankelijk zijn. Jaarlijks wordt door de landelijke stichting een thema voorgesteld. In het verleden waren dat bij voorbeeld  monumentaal groen, religie of industrieel erfgoed; het afgelopen jaar was het ‘In Europa’.

Er worden rondleidingen aangeboden en voor wie individueel wil ronddwalen zijn er routes uitgezet. Het programma wordt ieder jaar op maat gemaakt, dus met wisselende activiteiten, ook voor kinderen.

De openstellingen worden bovendien omlijst door een cultureel programma.  De dag wordt  ‘verlevendigd’ door concerten in verschillende monumenten in de stad,  er zijn lezingen,  maar ook de eigenaren van panden bieden activiteiten aan op cultureel gebied of in het kader van het thema.

Ook aan de westkant van Utrecht wordt een programma aangeboden georganiseerd door de Historische Vereniging Vleuten-De Meern-Haarzuilens.

Op het Domplein staat een informatiestand op de Open Monumentendag om uw vragen over het Utrechtse programma te beantwoorden. Ook is hier de Monumentenkrant verkrijgbaar met alle opengestelde panden, activiteiten en achtergrondinformatie, die als bijlage bij DUIC is verspreid.

Indien u geïnteresseerd bent in diverse instanties actief op het gebied van de monumentenzorg en/of cultuur- en bouwhistorie – zoals de gemeente, Het Utrechts Archief, uitgeverijen, cursusaanbieders, etc. – dan kunt u zich laten informeren bij diverse stands in de Pandhof van de Dom.

Naar schatting nemen jaarlijks in Utrecht tussen de 20.000 en 25.000 bezoekers deel aan de Open Monumentendag. Organisatie is in handen van de Werkgroep Open Monumentendag. Deze werkgroep is een onderdeel van de Stichting Archeologie en Bouwhistorie Utrecht (STABU).

lees minder

Kunst & Vermaak

Open Monumentendag Utrecht 2019 staat in het teken van kunst en vermaak. We sluiten daarmee aan bij het Europese thema Arts and Entertainment. Al sinds de lees verder...

Open Monumentendag Utrecht 2019 staat in het teken van kunst en vermaak. We sluiten daarmee aan bij het Europese thema Arts and Entertainment. Al sinds de oudheid vormen de Negen Muzen de inspirerende kracht achter allerlei vormen van kunst en vermaak. Tijdens komende Open Monumentendag zullen deze muzen het vertrekpunt zijn voor het verkennen van tientallen monumenten waar kunst, vermaak en ontspanning een centrale rol spelen. Soms zijn panden expliciet ontworpen en gebouwd voor vermaak, in andere gevallen zijn panden eerder stille getuigen van het vermaak van vroegere tijden of, andersom, is een monument dat vroeger juist een plaats was van rust tegenwoordig in gebruik voor vermaak. De negen muzen zullen u leiden langs vele bijzondere monumenten verspreid over de stad.

Maar er is meer. Het is nu 175 geleden dat de eerste stoomtrein Utrecht binnenreed en de stad is sindsdien uitgegroeid tot de spoorstad van Nederland. Tijdens Open Monumentendag zullen we aan de hand van het nog aanwezige Utrechtse spoorwegerfgoed laten zien hoe die ontwikkeling zich voltrok en hoezeer de stad daardoor gevormd is. Met speciale activiteiten en rondleidingen zullen we dit verhaal tot leven brengen.

Op zaterdag 14 september 2019 zullen tussen 10.00 en 17.00 uur ruim 70 monumenten geopend zijn voor publiek en de wisselwerking tussen kunst en vermaak zal als een rode draad door het verhaal van alle monumenten lopen.

 

 

lees minder
Comité Utrecht op de kaart
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Utrecht?

De organisatie van de Open Monumentendag Utrecht bestaat uit de Werkgroep Open Monumentendag Utrecht, waarin personen zitten die gelieerd zijn aan een betrokken organisatie of zich als privépersoon willen inzetten voor deze dag.

Harm Janssen (voorzitter, o.a. oud-wethouder van Utrecht)
Dan Kool (Afdeling Erfgoed, gemeente Utrecht)
Jacques Peeters (penningmeester)
Eva Schoonhoven (architectuurhistoricus)
Justa Vuister (kunsthistoricus)
Teun Bonenkamp (kunsthistoricus)

De organisatie van Open Monumentendag Utrecht is in handen van Florence Hanselaar, PR-projecten en Organisatie in samenwerking met Lotte Schuitemaker.

De eindredactie van de bijlage in DUIC wordt verzorgd door Kees Volkers.

Nieuwsbrief De Sleutel
Gek op monumenten? Meld je dan aan voor De Sleutel:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Deelnemende plaatsen
 
Instagram
Hashtag #openmonumentendagutrecht