Open Monumentendag 2021

Comité Utrecht

 
 
Ontdek de mooiste monumenten
van Utrecht en omgeving.

Open Monumentendag Utrecht

Goed bericht! De Open Monumentendag Utrecht op zaterdag 12 september gaat door. Ruim 40 monumenten zullen tussen 10.00 en 17.00 uur te bezoeken zijn. Het thema van de Open lees verder...

Goed bericht! De Open Monumentendag Utrecht op zaterdag 12 september gaat door. Ruim 40 monumenten zullen tussen 10.00 en 17.00 uur te bezoeken zijn. Het thema van de Open Monumentendag Utrecht is dit jaar ‘Leren & Herwaarderen’. Door het coronavirus zal de dag er wel anders uitzien dan andere jaren. Dit betekent onder meer dat de monumenten uitsluitend per reservering bezocht kunnen worden. Dankzij deze en andere maatregelen zal de dag veilig en verantwoord kunnen plaatsvinden.

Rondje Singel en Fietsen langs forten
Monumenten leren ons over het verleden. Aan de hand van verschillende monumenten langs het water vertellen we het verhaal van de singel, van de middeleeuwse bolwerken van Karel V, via de demping in de jaren ’70 tot de herstelde omsingeling in september van dit jaar. De veranderende opvatting over wat gezond stedelijk leven is, heeft geleid tot een herwaardering van de singel.

Herwaardering komt ook tot uiting in het verhaal van de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Veel van de Utrechtse forten stonden decennialang leeg en soms zelf op instorten totdat herbestemming in veel gevallen leidde tot restaureren. Inmiddels zijn de meeste forten weer volop in gebruik. Op Open Monumentendag zijn zeven van deze forten opengesteld die aan de hand van een fietsroute kunnen worden bezocht.

Behalve de wandeling langs de singel en de fortenfietstocht, zijn ook monumenten in de binnenstad te bezoeken.  Zoals de dit jaar geopende Post Utrecht, de bibliotheek in het voormalige postkantoor op de Neude.

Het complete programma en de reserveringsopties zijn te vinden op onze website www.openmonumentendagutrecht.nl of in de speciale Monumentenkrant die vanaf 3 september in de stad wordt verspreid.

lees minder
Comité Utrecht op de kaart
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Utrecht?

De organisatie van de Open Monumentendag Utrecht bestaat uit de Werkgroep Open Monumentendag Utrecht, waarin personen zitten die gelieerd zijn aan een betrokken organisatie of zich als privépersoon willen inzetten voor deze dag.

Harm Janssen (voorzitter, o.a. oud-wethouder van Utrecht)
Dan Kool (Afdeling Erfgoed, gemeente Utrecht)
Jacques Peeters (penningmeester)
Teun Bonenkamp (kunsthistoricus)

De organisatie van Open Monumentendag Utrecht is in handen van Florence Hanselaar, PR-projecten en Organisatie.

De eindredactie van de bijlage in DUIC wordt verzorgd door Froukje van der Meulen.

 

Nieuwsbrief De Sleutel
Gek op monumenten? Meld je dan aan voor De Sleutel:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Deelnemende plaatsen
 
Onze partners
Instagram
Hashtag #openmonumentendagutrecht