Open Monumentendag 2020

Comité Utrecht

 
 
Ontdek de mooiste monumenten
van Utrecht en omgeving.

Open Monumentendag Utrecht

Ieder jaar worden er in Utrecht circa 70 tot 100 monumenten gratis opengesteld voor publiek. Er zijn ‘klassiekers’ (panden die ieder jaar toegankelijk zijn) en lees verder...

Ieder jaar worden er in Utrecht circa 70 tot 100 monumenten gratis opengesteld voor publiek. Er zijn ‘klassiekers’ (panden die ieder jaar toegankelijk zijn) en panden die speciaal benaderd zijn in verband met het thema. De organisatie probeert een breed programma aan te bieden, met gangbare panden maar ook unieke monumenten die eenmalig toegankelijk zijn. Jaarlijks wordt door de landelijke stichting een thema voorgesteld. In het verleden waren dat bij voorbeeld  monumentaal groen, religie of industrieel erfgoed; het afgelopen jaar was het ‘Kunst & Vermaak’.

Er worden rondleidingen aangeboden en voor wie individueel wil ronddwalen zijn er routes uitgezet. Het programma wordt ieder jaar op maat gemaakt, dus met wisselende activiteiten, ook voor kinderen.

De openstellingen worden bovendien omlijst door een cultureel programma.  De dag wordt  ‘verlevendigd’ door concerten in verschillende monumenten in de stad,  er zijn lezingen,  maar ook de eigenaren van panden bieden activiteiten aan op cultureel gebied of in het kader van het thema.

Ook aan de westkant van Utrecht wordt een programma aangeboden georganiseerd door de Historische Vereniging Vleuten-De Meern-Haarzuilens.

Op het Domplein staat een informatiestand op de Open Monumentendag om uw vragen over het Utrechtse programma te beantwoorden. Ook is hier de Monumentenkrant verkrijgbaar met alle opengestelde panden, activiteiten en achtergrondinformatie, die als bijlage bij DUIC is verspreid.

Indien u geïnteresseerd bent in diverse instanties actief op het gebied van de monumentenzorg en/of cultuur- en bouwhistorie – zoals de gemeente, Het Utrechts Archief, uitgeverijen, cursusaanbieders, etc. – dan kunt u zich laten informeren bij diverse stands in de Pandhof van de Dom.

Naar schatting nemen jaarlijks in Utrecht tussen de 20.000 en 25.000 bezoekers deel aan de Open Monumentendag. Organisatie is in handen van de Werkgroep Open Monumentendag. Deze werkgroep is een onderdeel van de Stichting Archeologie en Bouwhistorie Utrecht (STABU).

lees minder
Wie is Comité Utrecht?

De organisatie van de Open Monumentendag Utrecht bestaat uit de Werkgroep Open Monumentendag Utrecht, waarin personen zitten die gelieerd zijn aan een betrokken organisatie of zich als privépersoon willen inzetten voor deze dag.

Harm Janssen (voorzitter, o.a. oud-wethouder van Utrecht)
Dan Kool (Afdeling Erfgoed, gemeente Utrecht)
Jacques Peeters (penningmeester)
Teun Bonenkamp (kunsthistoricus)

De organisatie van Open Monumentendag Utrecht is in handen van Florence Hanselaar, PR-projecten en Organisatie.

De eindredactie van de bijlage in DUIC wordt verzorgd door Kees Volkers.

 

Nieuwsbrief De Sleutel
Gek op monumenten? Meld je dan aan voor De Sleutel:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Uitgelicht
  • Mijn Monument
    In ‘Mijn Monument’ delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen over monumenten.
Onze partners
Instagram
Hashtag #openmonumentendagutrecht