Open Monumentendag 2019

Comité Utrecht

 
 
Ontdek de mooiste monumenten
van Utrecht en omgeving.

Open Monumentendag Utrecht

Ieder jaar worden er in Utrecht circa 70 tot 100 monumenten gratis opengesteld voor publiek. Er zijn ‘klassiekers’ (panden die ieder jaar toegankelijk zijn) en lees verder...

Ieder jaar worden er in Utrecht circa 70 tot 100 monumenten gratis opengesteld voor publiek. Er zijn ‘klassiekers’ (panden die ieder jaar toegankelijk zijn) en panden die speciaal benaderd zijn in verband met het thema. De organisatie probeert een breed programma aan te bieden, met gangbare panden maar ook unieke monumenten die eenmalig toegankelijk zijn. Jaarlijks wordt door de landelijke stichting een thema voorgesteld. In het verleden waren dat bij voorbeeld  monumentaal groen, religie of industrieel erfgoed; het afgelopen jaar was het ‘In Europa’.

Er worden rondleidingen aangeboden en voor wie individueel wil ronddwalen zijn er routes uitgezet. Het programma wordt ieder jaar op maat gemaakt, dus met wisselende activiteiten, ook voor kinderen.

De openstellingen worden bovendien omlijst door een cultureel programma.  De dag wordt  ‘verlevendigd’ door concerten in verschillende monumenten in de stad,  er zijn lezingen,  maar ook de eigenaren van panden bieden activiteiten aan op cultureel gebied of in het kader van het thema.

Ook aan de westkant van Utrecht wordt een programma aangeboden georganiseerd door de Historische Vereniging Vleuten-De Meern-Haarzuilens.

Op het Domplein staat een informatiestand op de Open Monumentendag om uw vragen over het Utrechtse programma te beantwoorden. Ook is hier de Monumentenkrant verkrijgbaar met alle opengestelde panden, activiteiten en achtergrondinformatie, die als bijlage bij DUIC is verspreid.

Indien u geïnteresseerd bent in diverse instanties actief op het gebied van de monumentenzorg en/of cultuur- en bouwhistorie – zoals de gemeente, Het Utrechts Archief, uitgeverijen, cursusaanbieders, etc. – dan kunt u zich laten informeren bij diverse stands in de Pandhof van de Dom.

Naar schatting nemen jaarlijks in Utrecht tussen de 20.000 en 25.000 bezoekers deel aan de Open Monumentendag. Organisatie is in handen van de Werkgroep Open Monumentendag. Deze werkgroep is een onderdeel van de Stichting Archeologie en Bouwhistorie Utrecht (STABU).

lees minder

Kunst & Vermaak

Het thema van Open Monumentendag Utrecht is dit jaar ‘Kunst & Vermaak’. We sluiten daarmee aan bij het Europese thema ‘Arts & Entertainment’. Op zaterdag lees verder...

Het thema van Open Monumentendag Utrecht is dit jaar ‘Kunst & Vermaak’. We sluiten daarmee aan bij het Europese thema ‘Arts & Entertainment’. Op zaterdag 14 september 2019 zullen tussen 10.00 en 17.00 uur bijna 80 monumenten geopend zijn voor publiek.

Negen Muzen
Al sinds de oudheid vormen de Negen Muzen de inspiratie achter de verschillende vormen van kunst en vermaak. In Utrecht zullen deze muzen ons in twee routes langs verschillende monumenten van kunst en vermaak leiden. Dat kunnen monumenten zijn die als zodanig zijn ontworpen, maar ook monumenten die in de loop der tijd van functie zijn veranderd.

Daarnaast heeft Utrecht ook een eigen thema. Het is immers 175 geleden dat de eerste stoomtrein Utrecht binnenreed, waarna de stad is uitgegroeid tot dé spoorstad van Nederland. Een speciale fietsroute langs Utrechtse spoorwegmonumenten laat zien hoe die ontwikkeling zich voltrok en de stad mede vorm gaf. De route sluit aan op de tentoonstelling Utrecht Spoorstad in het Utrechts Archief.

Bijzondere openstellingen
Naast het gebruikelijke aandeel ‘vaste’ monumenten zien we dit jaar opvallend veel bijzondere openstellingen. In verband met het centrale thema ‘Kunst & Vermaak’ geldt dit onder andere voor de stadsschouwburg en het conservatorium in het Gebouw van Kunst en Wetenschappen. Mooie voorbeelden van functieverandering zijn de voormalige Westerkerk, bad- en zweminrichting OZEBI en het Loius Hartloopercomplex. Ook bijzonder is dat enkele deelnemende musea dit jaar op Open Monumentendag geheel gratis zijn te bezoeken, zoals Museum Speelklok, Centraal Museum en het Catharijneconvent!

Spoorstad
De viering van Utrecht Spoorstad is aangegrepen om een aantal spoorwegmonumenten open te stellen, waaronder het grootste van Nederland: de Inktpot! Indrukwekkend doch sober aan de buitenkant, maar met een nog indrukwekkender interieur! Ook het sjieke Maliebaanstation is te bezoeken. Heel anders, maar zeker zo interessant zijn de spoorwegwerkplaatsen aan de 2e Daalsedijk en op het Werkspoorterrein!

Ook restauraties en verbouwingen bieden onverwachte kansen tot interessante openstellingen en rondleidingen. In deze categorie vallen dit jaar onder meer het voormalige Poppodium Tivoli, het Ooglijdersgasthuis en de Domtoren, die dankzij de restauratie allerlei geheimen prijsgeeft!

Nevenprogramma
De Open Monumentendag wordt als vanouds opgeluisterd door muziek, een monumentenmarkt in de Pandhof en een uitgebreid nevenprogramma. Daarnaast valt Open Monumentendag dit jaar samen met het Uitfeest, een van de jaarlijks terugkerende Culturele Zondagen. Beide presenteren zich op het Domplein; in een aantal monumenten, zoals het Stadhuis, is het programma mede ingevuld door het Uitfeest.

Het complete programma is te vinden op de website: www.openmonumentendagutrecht.nl of in de speciale Monumentenkrant die vanaf 7 september in de stad wordt verspreid.

 

lees minder
Comité Utrecht op de kaart
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Utrecht?

De organisatie van de Open Monumentendag Utrecht bestaat uit de Werkgroep Open Monumentendag Utrecht, waarin personen zitten die gelieerd zijn aan een betrokken organisatie of zich als privépersoon willen inzetten voor deze dag.

Harm Janssen (voorzitter, o.a. oud-wethouder van Utrecht)
Dan Kool (Afdeling Erfgoed, gemeente Utrecht)
Jacques Peeters (penningmeester)
Eva Schoonhoven (architectuurhistoricus)
Justa Vuister (kunsthistoricus)
Teun Bonenkamp (kunsthistoricus)

De organisatie van Open Monumentendag Utrecht is in handen van Florence Hanselaar, PR-projecten en Organisatie in samenwerking met Lotte Schuitemaker.

De eindredactie van de bijlage in DUIC wordt verzorgd door Kees Volkers.

 

Nieuwsbrief De Sleutel
Gek op monumenten? Meld je dan aan voor De Sleutel:
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Deelnemende plaatsen
 
Onze partners
Instagram
Hashtag #openmonumentendagutrecht