Open Monumentendag 2023

Comité Utrecht

 
 

Open Monumentendag 2023: Levend Erfgoed

Op zaterdag 9 september is het weer Open Monumentendag. Het landelijke thema van dit jaar is ‘Levend Erfgoed’. In Utrecht wordt dit op verschillende manieren lees verder...

Op zaterdag 9 september is het weer Open Monumentendag. Het landelijke thema van dit jaar is ‘Levend Erfgoed’. In Utrecht wordt dit op verschillende manieren ingevuld.

Bij het thema ‘Utrecht door de ogen van’ zijn tien monumenten opgenomen waar historische personages je mee terug nemen in de tijd. Ieder personage vertelt vanuit zijn of haar eigen perspectief over het monument. Door een QR-code te scannen kies je zelf door welke ogen je de geschiedenis wilt beleven. Zo kan je bij de Domtoren kiezen tussen een verhaal van de bisschop over de bouw, een 18e-eeuwse torenwachter of een bouwvakker die bij een restauratie was betrokken.

In de route ‘Het leven verbeeld’ kijken we hoe het leven op allerlei manieren is terug te zien in de architectuur en interieurs: exotische planten, dieren, mythische figuren, spelende en werkende mensen. Ze zijn te ontwaren in gevelstenen, daklijsten, beeldhouwwerken, behangsels, glas-in-loodramen en schilderijen. Denk niet alleen aan rijke interieurs van kerken en woonhuizen, maar bijvoorbeeld ook aan de lantaarnconsoles langs de Oudegracht en grafmonumenten op Soestbergen en Kovelswade.

Levend Erfgoed
De route ‘Levend Erfgoed’ zoomt in op monumenten die een nieuw leven hebben gekregen, mede dankzij mensen en organisaties die zich hebben ingezet voor behoud, zoals de historische Vereniging Oud-Utrecht, die dit jaar 100 jaar bestaat. Samen zorgen ze ervoor dat monumenten nu en in de toekomst een essentiële rol blijven vervullen. Actueel is Magazijn De Zon op de Stadhuisbrug en andere recente voorbeelden zijn Villa Jongerius, de directeurswoning van Cereol en De Syp aan de Van Sijpesteijnkade. Speciale aandacht is er voor de Utrechtse werven en wat er allemaal komt kijken om die in goede staat te houden.

In totaal zijn 83 monumenten te bezoeken, waaronder een zestal in Leidsche Rijn en negen Waterlinieforten. In een aantal monumenten zijn, in samenwerking met het Utrecht Uitfeest, weer voorstellingen te zien van ‘Jonge Makers’, aanstormend Utrechts talent.  Alle monumenten en activiteiten zijn te vinden op de website: www.openmonumentendagutrecht.nl of in de speciale Monumentenkrant die op 1 september in de stad wordt verspreid.

lees minder
Comité Utrecht op de kaart
Uitgelicht
Dit zeggen onze bezoekers:
wij horen graag wat uw ervaringen zijn!
Wie is Comité Utrecht?

De organisatie van de Open Monumentendag Utrecht bestaat uit de Werkgroep Open Monumentendag Utrecht, waarin personen zitten die gelieerd zijn aan een betrokken organisatie of zich als privépersoon willen inzetten voor deze dag.

Harm Janssen (voorzitter, o.a. oud-wethouder van Utrecht)
Froukje van der Meulen (o.a. conservator Paushuize)
Jacques Peeters (penningmeester)
Teun Bonenkamp (kunsthistoricus)
Rune Sassen (medewerker publieksinformatie HUA)

De organisatie van Open Monumentendag Utrecht is in handen van Florence Hanselaar, PR-projecten en Organisatie.

De eindredactie van de bijlage in DUIC wordt verzorgd door Kees Volkers.

 

Deelnemende plaatsen
 
Onze partners