Erop uit!

Ga erop uit deze lente!

Nederland kent prachtige monumentale tuinen waar je eindeloos in kunt struinen. We hebben er een aantal voor je geselecteerd die zeker de moeite waard zijn om dit seizoen te bezoeken. In de meeste tuinen kun je ook nog genieten van een lekker koud drankje om even af te koelen. Kortom wandel en geniet!

Theetuin Bartimeus (Doorn)

Midden op de Utrechtse Heuvelrug, ligt de ommuurde tuin van Bartiméus. In de 6 hectare grote historische tuin, aangelegd in de 19e eeuw, bevinden zich een prachtige moestuin met rosarium en vaste plantenborders. In de oude vijgenkas is tegenwoordig een theeschenkerij, waar je een heerlijk kopje koffie en eigen geplukte thee kan drinken met gebak uit eigen bakkerij. Alvast een indruk krijgen van de tuin en haar bijzondere verhaal? Bekijk dan hier het filmpje dat we maakten over deze plek.

Klik voor meer informatie over een bezoek aan dit monument op deze link.

Domies Toen (Pieterburen)

Verborgen in het centrum van Pieterburen ligt de oude tuin ‘Domies Toen’ van een voormalige pastorie. In de oude nutstuin is er een bijzonder tuinprieel uit 1710 te vinden. Aan één kant wordt de tuin begrensd door een eeuwenoude tuinmuur van kloostermoppen. De begroeiing van de tuin wisselt per seizoen. Van stinzenplanten in de lente tot aan talloze inheemse planten in de zomer. De tuin is geopend op zaterdag 10 september van 10-17 u. Om 14 u is er zelfs een rondleiding met de voorzitter van Domies Toen en Annette Broekhuizen!

Klik voor meer informatie over een bezoek aan dit monument op deze link.

Belvédèretoren (Arnhem)

Dit bijzondere monument, gebouwd door baron van Heeckeren in 1824, geeft in alle windrichtingen een ongeëvenaard panorama van de wijde omgeving. De 140 treden van de wenteltrap brengen je nagenoeg tot 100 meter boven NAP! Dit historische uitkijkpunt is gelegen in Park Sonbeek en is geopend op zondag 11 september van 11:00-16:00. Kan je niet wachten om de toren te beklimmen?

Klik voor meer informatie over een bezoek aan dit monument op deze link

Landgoed Oranjewoud: de Overtuin

Op zaterdag 10 september worden er van 11:00-15:00 rondleidingen gegeven door de schitterende Overtuin. De Overtuin, die gelegen is tegenover Huize Oranjewoud, is gebouwd in de 19e -eeuwse landschapsstijl; aangelegd met kronkelende paden, vijvers en tuinkoepels. Een bijzonder feit van de tuin was dat die zelfvoorzienend was voor de bewoners: groenten en fruit kwamen uit de kassen in de Overtuin en zuivel werd gehaald van de hofboerderij (afgebrand in 1966).

Klik voor meer informatie over een bezoek aan dit monument op deze link

 

Het Hof te Dieren (Dieren)

Gelegen aan de Arnhemsestraatweg 14 ligt het bijzondere landgoed ‘het Hof te Dieren’. Dit landgoed werd aangekocht in 1647 door stadhouder Willem II van Oranje. Sinds de aankoop heeft het landgoed meerdere transformaties ondergaan. De laatste transformatie was de aanleg van een wijngaard en een kwekerij in 1975. Op zondag 11 september is het landgoed te bezoeken én wordt er een landelijke markt in de wijngaard gehouden.

Klik voor meer informatie over een bezoek aan dit monument op deze link

Tuinen Mien Ruys (Dedemsvaart)

Tuinen Mien Ruys’ is een uniek monument in Dedemsvaart. Het is het levenswerk van Mien Ruys, één van de belangrijkste tuinarchitecten van de 20e eeuw. Terwijl men door de dertig verschillende tuinen loopt, legt men een tijdreis af door de geschiedenis van de tuinarchitectuur, van 1924 tot nu. De tuin opent haar deuren op zaterdag 10 september van 10:00 – 17:00 u.

Klik voor meer informatie over een bezoek aan dit monument op deze link