Open Monumentendag Special “Eurodedag 2018: Thuis in Europa” Zondag 2 september Kerkrade & Herzogenrath


Eurode

Eurode bestaat uit de steden Herzogenrath en Kerkrade, een grensgebied met een eeuwenlange gezamenlijke geschiedenis. Het woord Eurode is samengesteld uit ‘Europa’ en ‘Rode’. Rode komt van ‘het Land van Rode’, de naam waaronder deze omgeving van 1100 tot 1815 bekend stond. Er zijn weinig grenssteden die zo met elkaar vergroeid zijn als Kerkrade en Herzogenrath. De Nieuwstraat of Neustrasse is de eerste gemeenschappelijke straat in Europa: de Nederlandse en Duitse woningen liggen hier letterlijk tegenover elkaar aan weerszijden van de straat.

Hechte streek opnieuw verbonden

Door het Congres van Wenen werd in 1815 de geschiedenis van deze hechte streek – met hetzelfde dialect, dezelfde cultuur, veel familiaire betrekkingen en sociale contacten – abrupt doorbroken door het vaststellen van de nieuwe Europese grenzen. Eind de twintigste eeuw ontstond bij beide stadsbesturen de wens om hun onderlinge banden opnieuw aan te trekken. Op zondag 2 september vieren Kerkrade en Herzogenrath het vervagen van de grenzen en staan zij stil bij de geschiedenis die hen bindt. Zij zijn samen “Thuis in Europa”!

Het publiek is van harte uitgenodigd om deze geschiedenis te komen ontdekken tijdens de Open Monumentendag Special Eurodedag 2018: Thuis in Europa.

De Historische Driehoek

Het middeleeuwse erfgoed van Eurode bestaat uit Abdijcomplex Rolduc, Burg Rode en de Baalsbruggermolen. Deze monumenten vormen samen de Historische Driehoek van het huidige Eurode, het samenwerkingsverband tussen de steden Kerkrade en Herzogenrath. Ze geven een uitstekend beeld geven van de organisatie van de middeleeuwse samenleving: op Burg Rode zetelde de rechterlijke macht; Rolduc vormde de uitvalsbasis voor de ontwikkeling van het katholicisme in deze regio én was de bakermat van de mijnbouw; de Baalsbruggermolen ten slotte speelde een sleutelrol bij de voedselvoorziening in de streek. Rolduc is het oudste klooster van Nederland en het grootste aaneengesloten complex van de Benelux. Het klooster is bekend om haar schoonheid en unieke ligging.

Laat u inspireren!

Elk van deze monumenten vertellen boeiende verhalen over hun aandeel in de bijzondere geschiedenis van een middeleeuwse samenleving. Reis zondag 2 september af naar Zuid-Limburg, en laat u inspireren door dit interessante gebied! Hieronder vindt u informatie over de locaties die hun deuren openen tijdens deze Special.

Deelnemende locaties

1. Abdijcomplex Rolduc, Heyendallaan 82, Kerkrade

Openstelling: 12:00 – 16:00 uur, gratis toegankelijk

Activiteiten:

 • – Openstelling abdijkerk en crypte met uitleg door gidsen
 • – Winzer van Rode: vrijwilligers van het Wijngilde vertellen over hun werkzaamheden ten behoeve van het herstel van de wijnbouw op Rolduc
 •  – Presentatie Brouwgilde met rondleiding door brouwerij
 • – Optreden Jachthoornblazers Rolduc
 • – Draaiorgel
 • – Diverse demonstraties van ambachten, onder andere een imker en een goudsmid
 • – Huurders van Rolduc presenteren hun artistieke werk
 • – Kinderactiviteiten, waaronder ballonnenfiguren in het kader van het thema “Thuis in Europa”, kleurwedstrijd en diverse leuke attracties
 • – Rolduc heeft een restaurant-brasserie waar u terecht kunt voor een hapje en een drankje

2. Baalsbruggermolen, Baalsbruggerweg 28, Kerkrade

Openstelling: 12:00 tot 16:00 uur, gratis toegankelijk

Activiteiten:

 • – Graan malen
 • – Kinderworkshops
 • – Diverse lezingen, onder andere over de herinrichting van het aangrenzende Wormdal
 • – Informatie over het verloop van de restauratie

3. Burg Rode, Burgstraße 5, 52134 Herzogenrath, Duitsland

Openstelling: 12:00 tot 16:00 uur, gratis toegankelijk

Let op: Burg Rode is moeilijk toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn.

Activiteiten:

 • – Expositie over de Bokkenrijders
 • – Op de foto met een middeleeuwse ridder
 • – Bij Burg Rode kunt u een kop koffie met gebak nuttigen

4. Marienkirche, Kleikstraße 58, Herzogenrath, Duitsland

Openstelling: 12:00 tot 16:00 uur, gratis toegankelijk

Activiteiten:

 • – Bezichtiging met persoonlijke toelichting door gids

5. Eurode Business Center, Eurode Park 1, Kerkrade

Openstelling: 12:00 tot 16:00 uur, gratis toegankelijk

Activiteiten:

 • – Kinderworkshop “Vlaggen zonder grenzen” door Vrije Akademie ZOM Kerkrade
 • – Euregionale sportworkshop door Honk- en Softbalvereniging Parkstad
 • – Werving Project “Social Sofa Eurode”, waarbij inwoners van Eurode gezamenlijk een straatbank met het thema “grensoverschrijdend ontmoeten” gaan mozaïeken
 • – Lezingen door medewerkers van Service Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling onder het motto “Kijk eens over de grens!”
 • – (Informatie)markt met onder andere informatie van het Grens Informatie Punt
 • – Lezingen over de geschiedenis van de relatie tussen Duitsland en Nederland  door de Deutsch Niederländische Gesellschaft zu Aachen e.V.

Bereikbaarheid

Eurodedag is het makkelijkst bereikbaar met de auto, dit raden wij dan ook aan. Bij Abdij Rolduc is voldoende parkeergelegenheid, wij adviseren om daar uw route te starten. Bij Burg Rode en de Baalsbruggermolen is zeer beperkte parkeergelegenheid. De locaties zijn op (maximaal 20 minuten) loopafstand van elkaar. Reist u met openbaar vervoer, dan reist u naar treinstation Kerkrade. Abdij Rolduc is vanaf station Kerkrade in ongeveer een half uur te voet bereikbaar. Buslijn 29 gaat vanaf het station naar halte Ursulinenhof, vanwaar Abdij Rolduc nog vijf minuten lopen is. Check vertrektijden van trein en bus op www.9292.nl.

Folder

De folder voor de Special Eurodedag 2018: Thuis in Europa met nog meer achtergrondinformatie over alle locaties, vindt u hier.

Kaart

Downloads

Hier vindt u alle downloads die bij deze pagina horen, overzichtelijk bij elkaar.

Stuur mij de nieuwsbrief

De Sleutel, digitale nieuwsbrief van Stichting Open Monumentendag
 • Abonneer u gratis op de digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Lees meer »