Open Monumentendag Aalten


In de gemeente Aalten worden in het kader van Open Monumentendag 2017 diverse activiteiten georganiseerd rond het thema “Boeren, burgers en buitenlui”. Daarmee ligt bij deze 31ste editie van het landelijke evenement de nadruk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan,en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden.

De gemeente Aalten heeft een rijke plattelandscultuur. Er is nog veel terug te zien van het boerenleven: eeuwenoude scholtengoederen, boerderijen en molens. Oude tradities worden in ere gehouden, zoals broodbakken in traditionele bakovens. Maar ook de taal, het Achterhoeks dialect is goed bewaard gebleven.

Tijdens de opening van Open Monumentendag op 9 september kunt u een aantal zelfgeschreven gedichten in het dialect bewonderen. Een tiental monumentale panden in Aalten, Bredevoort, Dinxperlo en de omringende buurtschappen is geopend voor bezoekers. Veel eigenaren haken in op het thema. Zij tonen oude gebruiken of boeren gebruiksvoorwerpen in hun pand of op hun erf.

Het volledige programma van Open Monumentendag 2017 leest u in de activiteitenfolder die vanaf 1 september gratis te verkrijgen is bij de VVV Dinxperlo, VVV Aalten en VVV Bredevoort. Deze is tevens op deze site online te bekijken.  • Delen via 

Algemene informatie