Open Monumentendag Nijmegen


Met de kreet ‘Boeren, burgers en buitenlui’ verbond de stadsomroeper de mensen binnen en buiten de stadsmuren van Nijmegen met elkaar: de stadsbewoners, de plattelandsbewoners en de mensen met een rondtrekkend bestaan. Zij onderhielden economische en culturele relaties met elkaar. Het raadhuis, waaggebouw, molens, tuinderscomplexen, stadsboerderijen en buitenhuizen zijn hiervan het bewijs.

Dit thema verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden. Hoe zag het leven op de stadsboerderij in Nijmegen er vroeger uit en zijn er nu nog steeds stadsboerderijen? Maar ook hoeden, petten, baretten en, mutsen, waar zijn de hoofddeksels in het straatbeeld gebleven? In het avondprogramma op dinsdag 5 september hoort u er alles over.

Op 9 en 10 september zijn weer veel Nijmeegse monumenten te bezoeken en kunt u meedoen aan tal van activiteiten. Bezoek een buitenplaats of voormalig schippersinternaat en weeshuis. Ga met een gids op pad naar stadsboerderijen of het voormalige dorp Hees in het Schependom. In Nijmegen Noord komt u alles te weten over Lentse Tuinders ‘warmoezeniers’ en het Lentseveer en de Waalkade in Nijmegen. Op landgoederen Doornik en Grootstal maakt u kennis met de geschiedenis en toekomst van een landgoed.

Voor kinderen is er van alles te doen. Maal zelf je graan op een Romeinse handmolen en bak je broodje, maak je eigen boter of appelsap. En, wat doet een archeoloog en hoe ziet de kamer van de burgemeester eruit? Ontdek het zelf!

Dus boeren, burgers en buitenlui, kom naar de Nijmeegse Open Monumentendag!  • Delen via 

Algemene informatie

Plan mijn route >>

Informatiepunt
St. Stevenskerk
St. Stevenskerkhof 62
6511 VZ Nijmegen

email
website