Open Monumentendag Rheden


Elk jaar is Open Monumentendag een groot cultureel evenement, ook buiten Nederland. De gemeenten Rheden en Rozendaal doen graag mee, met meer dan 50 opengestelde monumenten. Een bonte rij: van kastelen en kerken tot woonhuizen, winkels, tuinen, stallen en kelders.
Het thema voor 2017 is “Boeren, burgers en buitenlui”. Dat riep de omroeper van stad of dorp vanouds om aandacht te krijgen. Iedereen moest luisteren naar zijn nieuws; ongeacht de mogelijke verschillen tussen de toehoorders. Die verschillen konden groot zijn, bijvoorbeeld in burgerrechten, inkomen en leefstijl.
Het thema biedt een brede waaier aan mogelijkheden. Bijvoorbeeld nadruk op ontmoetingsplaatsen van “Boeren, burgers en buitenlui”, zoals de markt, de kerk en de herberg. Of nadruk op bepaalde standen. Zo worden boerderijen opengesteld, maar ook villa’s en huizen van “buitenlui”. En begraafplaatsen, waar boeren, burgers en buitenlui dicht bijeen liggen, maar waar de grafstenen verschillen tonen.
Het programmaboekje volgt de rij van dorpen. Deze rij vindt u ook op de website www.rhedenopdekaart.nl. Sommige monumenten zijn één dag open, andere beide dagen. In en rond sommige monumenten vinden extra activiteiten plaats. Ze staan per monument onder de beschrijving.

U kunt natuurlijk eigen vervoer benutten. Maar denk eens aan trein en bus, als u meer dorpen in de gemeente Rheden wilt bezoeken, of aan het huren van een fiets of elektrische scooter (o.a. bij Transferium Veluwezoom). Op zondag kunt u rondrijden met een historische bus.

We danken alle monument-eigenaren en vrijwilligers hartelijk voor hun medewerking.
U allemaal -boeren, burgers of buitenlui- wensen we een prettig bezoek toe op 9 en 10 september!

Het comité Open Monumentendag
Rheden-Rozendaal  • Delen via 

Algemene informatie