Open Monumentendag Terneuzen


Beste inwoner of bezoeker van de gemeente Terneuzen,

Met genoegen kijk ik terug op een zeer geslaagde Open Monumentendag 2016. Prachtig weer! Met eigen ogen kon ik zien hoe rijk onze gemeente is aan cultuurhistorie. De monumenten en musea maken daar een belangrijk deel van uit.

De gemeente Terneuzen doet ook dit jaar weer mee aan Open Monumentendag op zaterdag 9 september 2017. We spelen traditiegetrouw in op het landelijke thema. Dit jaar is dat ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Tot het begin van de vorige eeuw was dit thema op heel onze gemeente van toepassing en ook nu nog zijn we gezegend met een omvangrijk en fraai buitengebied met prachtige natuur, akkers, dorpen en stadjes. Een fiets- of wandeltocht door ons buitengebied kan ik u aanraden. De Kanaalzone kent dan weer veel jongere monumenten, maar ook aan de industrialisatie verwante monumenten en cultuurhistorie.

Klassendag
We doen ook mee aan de klassendag. Daarbij maken basisscholen hun leerlingen bewust van de waarde van monumenten. Binnen onze gemeente openen heel wat monumenten hun deuren. Andere monumenten zijn alleen aan de buitenkant te bewonderen. Voor jong en oud zijn er diverse activiteiten.

Monumenten: een band met het verleden.
Op de bijeenkomsten voor vrijwilligers, voorafgaand aan deze dag, was de sfeer zeer goed. Het geeft vertrouwen te mogen samenwerken met mensen die ervoor gaan. Zij zullen u met plezier ontvangen, het nodige laten zien en daarover vertellen. Zij vormen een solide fundament onder het cultuurbehoud.
Naast de deelnemers die al jaren paraat staan mogen we ook dit jaar weer nieuwe deelnemers verwelkomen. Hoewel Sluiskil een jong dorp is, vormt het een hechte gemeenschap en het museum daar laat veel van de jonge historie en die gemeenschap zien. Zeker een aanrader!

Zoveel te zien!
Tijdens Open Monumentendag kunt u nog zoveel meer zien! In deze brochure staat het programma van onze gemeente. Alle evenementen en opengestelde monumenten waar mensen aanwezig zijn om u te ontvangen hebben we opgenomen. Op deze website staan alle activiteiten vermeld. Naast de in de brochure opgenomen monumenten treft u daar ook monumenten aan waar u elke dag terecht kunt. Denk aan de forten bij Koewacht of de Torenberg in Zaamslag. Er is zo veel te zien.

U komt toch ook?
Ik weet zeker dat het ons is gelukt voor iedereen een interessant programma samen te stellen. Bezoekt u op zaterdag 9 september onze monumenten? Wie weet, treffen we elkaar dan bij een open monument. Open Monumentendag 2017 is de moeite waard!

Zegt het voort! Zegt het voort!

Frank Deij
Wethouder gemeente Terneuzen
Kunst en Cultuur



  • Delen via 

Algemene informatie