Open Monumentendag Special “Kwekerij Veelzorg: vijf generaties bollenrijkdom” zaterdag 1 september Hillegom


Bollenerfgoed

Hillegom is één van de plekken die beroemd is vanwege haar uitgebreide bloembollenindustrie, en zo heeft bijgedragen aan de wereldwijde bekendheid van Nederland als bloembollenexporteur. Tijdens deze Open Monumentendag Special zoomen we in op het bollenerfgoed van Kwekerij Veelzorg in Hillegom.

Het begon met Jan Six

Veelzorg is een van de gaafst bewaard gebleven bloembollenbedrijven in de bollenstreek. De Kwekerij heeft een boeiende geschiedenis. Jan Six IV van Hillegom, een telg uit de bekende Amsterdamse familie Six, staat aan het begin van deze historie. Hij was degene die in 1822 zijn Zanderij in Hillegom verkocht aan de familie Veldhuyzen van Zanten, grond waarop deze familie vervolgens Kwekerij Veelzorg stichtte. De familie bleef er vijf generaties en had een bloeiend tuinbouwbedrijf waarin hyacinten, tulpen en narcissen uiteindelijk de hoofdrol vervulden.

Unieke ‘holkamer’

In 2010 droeg de familie het terrein en de gebouwen over aan BOEi, de Nationale Maatschappij tot Restaureren en Herbestemmen van Cultureel Erfgoed. In de oude bollenschuur, de narcissenloods en op het terrein zijn in totaal 18 woningen gerealiseerd en nieuwbouwwoningen gebouwd. Ook onderdeel van het complex vormen het gerestaureerde voormalige kantoor en ‘holkamer’ van het bollenbedrijf. In deze holkamer werden met een speciale holtechniek nieuwe hyacintenbollen gekweekt. Een dergelijke kamer is tegenwoordig een zeldzaam verschijnsel in de bollenstreek.

Primeur: opening gerestaureerd kantoor

Op zaterdag 1 september van 11:00 tot 15:00 uur organiseert Open Monumentendag in samenwerking met eigenaar BOEi en de Stichting Vrienden van Oud Hillegom een Open Monumentendag Special rondom het historische complex Kwekerij Veelzorg uit 1822. Het gerestaureerde kantoor wordt die dag officieel geopend als het nieuwe onderkomen van de Stichting Vrienden van Oud Hillegom. Het publiek mag hier als eerste een kijkje nemen bij de nieuwe opstelling van de collectie, met ondergebrachte tastbare herinneringen aan de geschiedenis van Hillegom en het lokale bollenerfgoed.

Laat u inspireren door het rijke bollenverleden tijdens de Special Kwekerij Veelzorg: vijf generaties bollenrijkdom!

Locaties

Onderstaande locaties maken deel uit van het programma.

  • Het kantoor (gebouwd als woonhuis in 1850)
  • De hyacintenholkamer (1906)
  • De grote bollenschuur (1928)
  • De narcissenloods (1928)
  • Nieuwbouwwoningen (2018)

Activiteiten: Van 11.30 uur tot 13.00 uur start elk half uur bij het kantoor een nieuwe rondleiding over het complex.

Praktische informatie

De Special vindt plaats van 11:00 tot 15:00 uur. Kwekerij Veelzorg ligt aan de Stationsweg 131 te Hillegom. Het complex ligt op vijf minuten loopafstand van treinstation Hillegom. In en rondom de Stationsweg is parkeergelegenheid, zij het beperkt.

Folder 

De folder voor de Special Kwekerij Veelzorg: vijf generaties bollenrijkdom vindt u hier.

Kaart

Bollenstreek

Bent u geïnteresseerd in andere uitjes in de bollenstreek? Check dan www.bollenstreek.nl.

Downloads

Hier vindt u alle downloads die bij deze pagina horen, overzichtelijk bij elkaar.

Stuur mij de nieuwsbrief

De Sleutel, digitale nieuwsbrief van Stichting Open Monumentendag
  • Abonneer u gratis op de digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Lees meer »