Stelt u uw monument ook open?


Monumenteigenaar
Monumenteigenaar

Hoewel de naam van het evenement wellicht anders doet vermoeden, worden op Open Monumentendag niet alleen de officieel geregistreerde monumenten opengesteld maar ook andere gebouwen met een historisch verhaal. Bewoont of beheert u een zo’n pand? Dan kunt u in aanmerking komen om deel te nemen aan Open Monumentendag.

U kunt zich hier aanmelden van 1 oktober t/m 1 juni voor de daar op volgende Open Monumentendag (in de tweede week van september). Het plaatselijke Comité Open Monumentendag bepaalt welke monumenten worden opengesteld. Bij de selectie van openstellingen van panden spelen meerdere factoren een rol. Bij voorkeur biedt het pand op Open Monumentendag iets extra’s: het is bijvoorbeeld nog nooit eerder voor het publiek toegankelijk geweest of het is maar op een beperkt aantal dagen per jaar geopend. Of het is normaal slechts beperkt toegankelijk, zoals openbare gebouwen of kantoren of normaal alleen te betreden met een toegangsbewijs, maar deze dag gratis toegankelijk. Misschien is het monument nu in restauratie en kunt u de voortgang tonen. Maar ook als er op deze dag iets extra’s te beleven is, bijvoorbeeld: een speciale rondleiding; een tentoonstelling; muziek; een jeugdactiviteit; theater, dan is dat natuurlijk ook een goede reden om deel te nemen.

Panden die zijn opgenomen in het programma krijgen tijdens Open Monumentendag een vlag te leen, die buiten kan worden opgehangen om het monument herkenbaar onderdeel te laten zijn van het evenement.

Stuur mij de nieuwsbrief

De Sleutel, digitale nieuwsbrief van Stichting Open Monumentendag
  • Abonneer u gratis op de digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte! Lees meer »

Uw gift is welkom

Doneren aan Stichting Open Monumentendag