In Mijn Monument delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen. Zij vertellen over ‘hun’ monument: een monument waarmee zij om de een of andere reden een bijzondere band hebben.

Beleef deze monumenten door hun verhalen en laat u inspireren!

Boerderij Het grote slot in Oisterwijk

Joost van Iersel

Hennen of Hanen

"Het moet geweest zijn eind veertiger, begin vijftiger jaren, vorige eeuw. Voor dit verhaal ben ik aangewezen op de overlevering van mijn ouders die destijds eigenaar waren van dit monument, dat in 1829 door mijn betovergrootvader is gebouwd. Mijn grootvader, en vervolgens ook mijn ouders, hebben destijds de boerderij (woonhuis, Vlaamse schuur, karschop en bakhuis, èn c.a. 15 ha landbouw grond) verpacht aan een boerenfamilie."

‘As ge nou wat van de prijs afdoet …’

"Voor de pachters was het leven zwaar. En arme mensen worden dan creatief. De bewoners van dat moment hadden het plan opgepakt om een paar honderd kippen te gaan houden voor de leg en/of de pan. Dus er werd een betonnen kippenren besteld bij een firma van der Meijden uit Tilburg. Toen het kippenhok klaar was hadden bewoners Drieka en Jos nogal wat kritische opmerkingen over het bouwsel. Het was hier te laag en daar te hoog. Kortom het deugde niet! ‘Maar, as ge nou wat van de prijs afdoet ….. dan….!’

Van der Meiden liet zich niet kisten en heeft nog dezelfde dag het hok afgebroken. Maar de hennen of hanen waren al besteld! Bij gebrek aan huisvesting zijn die toen in de opkamer of den herd opgesloten! Hoe lang dat heeft geduurd weet mijn Pa niet meer, maar dat moet een bende van jewelste zijn  geweest."